Наставља се системска, државна пљачка српске приватне имовине у Ефбиху

Делегат у Дому народа парламента ФБиХ Горан Броћета, рекао је да тако сваке године локалне заједнице у ФБиХ доносе нове просторне, урбанистичке, регулационе, па чак и урбанистичко-техничке сагласности далеко од очију јавности.

недеља, април 21, 2024 / 10:44

"Покушавају вјековни грунт послати у заборав и на том истом грунту, који свједочи да је то српска земља вјековима уназад, постављају зелене површине, граде зграде, вјерске објекте и слично", рекао је Броћета.

Он је истакао да би све прошло неопажено од јавности, јер у многим локалним заједницама у ФБиХ скоро да и нема српских представника у органима власти, да, како каже, мржња није јача од свега, па су тако не недавној јавној расправи у Вогошћи поручили да "Срби на ципелама могу понијети своју земљу".

"Исти ти србомрзци морају да знају да је српска земља широм Федерације много дубље него што загази ђон од ципела, као и то да су је турски ђонови газили 500 година, а она опет остала Српска, па ће тако бити и послије овог бјесомучног покушаја сатирања свега што је српско у ФБиХ", нагласио је Броћета.

Он је рекао да је мало Срба остало у ФБиХ, али и то мало ће предати потомцима оно насљедство њихових предака, и то "морају да схвате чаршијаши".

Јавна расправа о нацрту урбанистичког плана Кантона Сарајево за период 2016. до 2036. године, која је одржана ове седмице, само је мало одшкринула врата гомиле проблема које имају Срби у општини Вогошћа, који тврде да им се безочно отима имовина без икакве надокнаде, уз поруку одборника да "српску земљу могу однијети на ципелама".

Гордана Пајдаковић, једна од ријетких Српкиња која се вратила на своју имовину у Вогошћи, рекла је да бошњачке велможе из Сарајева покушавају да јој отму имовину у Вогошћи која је била у власништву њених родитеља и прадједова од Османског царства до данас, те поручила да им то неће поћи за руком.

Пајдаковићева је рекла да у општини Вогошћа има пуно земље у двије парцеле, а ријеч је о 80 дунума.

О отимачини српске земље говорио је и Бранимир Трифковић.

"Ријеч је о нашем приватном земљишту које се налази и на територији Новог Града, Вогошће, Илиџе. Што се мене тиче, моје приватно власништво се налази на територији Жучи и у питању је некаква зелена површина коју они желе да поставе на том дијелу и да немамо право ту да градимо ни објекте, ни куће, ни било шта", изјавио је Трифковић новинарима након јавне расправе.Оставите одговор