Наши одгајивачи створили прву домаћу расу патуљасте кокоши

Република Српска ускоро би могла да добије прву расу патуљасте кокоши, рекао је Саша Лазић, предсједник Друштва за узгој и заштиту ситних животиња "Посавски одгајивач" из Модриче, које 10 година ради на селекцији нове расе домаће кокоши. Лазић је напоменуо да ову врсту кокоши, названу Посавска патуљаста кокош, прво треба да призна Међународна комисија за […]

среда, октобар 31, 2012 / 14:50

Република Српска ускоро би могла да добије прву расу патуљасте кокоши, рекао је Саша Лазић, предсједник Друштва за узгој и заштиту ситних животиња "Посавски одгајивач" из Модриче, које 10 година ради на селекцији нове расе домаће кокоши.

Лазић је напоменуо да ову врсту кокоши, названу Посавска патуљаста кокош, прво треба да призна Међународна комисија за селекцију, што би могло да се догоди у наредном периоду.
Он је појаснио да је, према процедурама за признање нове расе, "Посавски одгајивач" као селекционар обавезан да најмање три године излаже ову кокош у БиХ.

Посавска патуљаста кокош први пут ће бити изложена и оцијењена на изложби у Бањалуци ове године.

"Посавски одгајивач" идуће године изложиће нову кокош у Новом Саду и Сомбору на Сајму живинарства гдје би добила признање као аутентична раса од Међународне верификационе комисије.

"То би била прва патуљаста кокош Републике Српске", истакао је Лазић, који је и члан Надзорног одбора Савеза за одгој и заштиту ситних животиња Републике Српске.

Према његовим ријечима, одгајивачи у Модричи интензивно раде на побољшању карактеристика и достизању радних стандарда потребних за селекцију нове расе кокоши.

Он је додао да је основна карактеристика Посавске патуљасте кокоши да носи јаје величине јајета средње крупних кокоши, те напоменуо да су ове кокоши посебне и због још најмање 10 особина које ће бити представљене Комисији.

Друштво "Посавски одгајивач", које је члан Савеза за одгој и заштиту ситних животиња Републике Српске, организовало је 1997. године прву изложбу ситних животиња у Републици Српској. На тој изложби, на којој је изложено 1.200 експонта, учествовала су друштва и излагачи из Сомбора, Новог Сада, Пожеге, Сремске Митровице, Пожаревца и неколико градова Републике Српске.

На Сајму привреде "Модрича 2012", "Посавски одгајивач" организовао је изложбу ситних животиња на којој је са 265 експоната учествовало осам друштава из Модриче, Градачца, Оџака, Добоја, Шамца, Брчко дистрикта, Дервенте и Брода.

Посавска патуљаста кокош, која је први пут представљена на овој изложби, привукла је велику пажњу посјетилаца.Оставите одговор