Након петог мјеста на олимпијади: Русија неће заборавити неправедан однос према својим спортистима

Русија неће занемарити ситуације када је политика доминантнија од објективне и поштене процјене учинка и наступа руских спортиста на Олимпијским играма, изјавио је замјеник руског премијера Дмитриј Чернишенко. Према његовим ријечима, такав став према руским спортистима није прихватљив.

понедељак, август 9, 2021 / 08:42

"Наравно, нећемо оставити недоречене ситуације када је политика била изнад објективног и поштеног процјењивања наступа руских спортиста. Закључак је свима јасан – такав став према нашим спортистима није прихватљив", поручи је Чернишенко.

Он је рекао да ће РОК, заједно са руским Министарством спорта, анализирати резултате руских спортиста и да ће бити предузете мјере за пружање подршке оним спортским дисциплинама гдје су резултати могли бити бољи.

"Усредсредићемо се и на повећање броја турнира на свјетском нивоу у Русији", додао је Чернишенко.

Руски олимпијски комитет /РОК/ послао је захтјев Међународној гимнастичарској федерацији у вези са оцјењивањем финала у дисциплини ритмичке гимнастике на Љетним олимпијским играма у Токију, када је члан тима Руског олимпијског комитета Дина Аверина освојила сребрну медаљу, а представница Израела Линој Ашрам златну, упркос томе што је направила грешку у руковању врпцом.

Поред тога, након што је руски пливач Евгениј Рилов освојио злато у леђном пливању на 200 метара 30. јула, Американац Рајан Марфи, који је завршио на другом мјесту, рекао је новинарима да трка "вјероватно није била поштена".

Од укупно 339 медаља у Токију, руски спортисти освојили су 20 златних, 28 сребрних и 23 бронзане медаље, чиме су заузели пето мјесто у укупном пласману по броју освојених медаља, подсјећаОставите одговор