Најновији РТРСов порталоид: Све о Српској

"Јавни медијски сервис" опет преноси вијест са "портала", који не само да нема никакав контакт, већ свеукупно посједује 95 вијести. Од којих је најстарија од 05.11.2017.

недеља, март 11, 2018 / 05:11

Нико ко се бави новинарством у српској држави западно од Дрине, а читаоци још мање, никада није чуо за портал по имену "Све о Српској". Међутим, Радио-телевизија Републике Српске – јесте! И не само да за њега знају, већ његове вијести преносе на насловној страници.

У питању је још један очигледни порталоид (нешто налик на портал), склепан по бесплатном предлошку, анониман, без импресума, без вијести, без коментара, који служи у предизборне и уско страначке сврхе. Да РТРС пренесе неку бомбастичну вијест, а да циљна група која не зна ни шта је то портал, помисли како то нема везе са "јавним сервисом". Најгоре је што се то све види на први поглед. Као лажни профил на Фејсбуку.

Али РТРС не гледа, јер на први поглед се види и још нешто. Осим да се РТРС у овом случају поново позива на Срну, довољан је увид у архиву вијести РТРС, па да се утврди да никако не ради у својству јавног гласила финансираног од стране свих грађана. По количини пренешених вијести у односу на своју продукцију, а поготово нивоом професионализма, полако се приближава порталоидима које преноси.

Веома слична ситуација је и на фантомском порталу којим се сад бавимо, који више личи на алтернативну верзију неког државног органа или агенције. А и то не толико по рубрикама Влада РС, Предсједник РС, Скупштина РС… или уређивачкој политици РТРС, већ по љености.

За 94 дана колико постоји (рачунамо од прве вијести), порталоид је објавио свега 95 садржаја, углавном у марту, при чему портал вијести достојних телевизије свих грађана, своју најстарију (једну од двије у рубрици Документи) насловљава са "Тест видео чланак" и уграђује видео свемира са Ју тјуба. Наравно извор је НАСА, а не Роскосмос…

Рубрике имају по осам вијести у просјеку, јер даља претрага не учитава више ни једну. Све о Српској, ипак, посједује добро попуњену рубрику Коментари, гдје у улози колумниста наступају: Предраг Ћеранић, Срђа Трифковић, Александар Павић, Слободан Антонић, Ненад Кецмановић, Александар Врањеш… а нађе се и покоја Слободна Европа и Јутарњи лист.

Да би провјерили можемо ли неку од глобалнополитичких колумни можда пренијети, те да ли бар колумнисти имају контакт и икакво сазнање о личностима које уређују овај порталоид, питали смо Александра Павића, једног од наведених аналитичара из Београда. Нажалост, са предвидивим одговором.

– Не знам ја заиста ко то уређује, текстове прослеђујем преко пријатеља. Јавићу вам на овај број уколико нешто сазнам. Не знам зашто нису објавили податке за контакт, можда имају неки разлог, мистичан је био Павић. До објаве овог текста, од Павића нам није стигао никакав глас, још мање контакт преко кога би сазнали ко је оснивач или уредник овог портала значајног да га промовише национална РТВ кућа Српске.

Но, Фронтал.СРБ је провјерио регистрацију домена и из регистра је јасно видљиво да је угошћен на серверу који користе Факти.орг, од раније познат портал русофилске провенијенције, који смо детектовали јер има одјељак Оружје. Како сви ови исти колумнисти, па и Павић, имају објављене текстове и одличне контакте са овим порталом (чији контакт подаци су искључиво аутоматизовани, без е-адресе, броја телефона, те са одјељком "О нама" у којем не пише ништа), јасно је да нам није речена истина.

Фронталу су, наравно, познати људи који стоје иза Факти.орг. Софтвер и прелом колумни, као и колумисти, исти су. Пренесе понеку и Стандард, гдје знамо за јадац још из времена кад је Жељко Цвијановић писао за Дане Сенада Пећанина.

Ипак, оно што код порталоида Све о Српској неутјешно растужује, осим што има и ћирилицу и латиницу, јесте да се уз силни патриотизам и овдје слиједи општа политика против српског језика и писма, свих нивоа власти у Српској. О Србији да не причамо.

То се види по тзв. "Латиничењу", односно по томе да ријечи као "Stratfor" или "Poskok" (стварни портал из западне Херцеговине, увезан са СНСД), морају писати латиницом и у азбучном тексту. Такође, ту су и Washington и Bruxelles.

Нажалост, такав правопис је и на Факти.орг, што још једном потврђује истоизворност уређивачке и економске политике порталоида.

У свјетлу свега изреченог, требало би и логотип овог портала превести на латиницу, па би СОС (Save Our Souls/ Спасите наше душе, енг.) звучао као прави позив у помоћ.2 КОМЕНТАРА

 1. Нећу да мијешам „медијски патриотизам“ и нормалну оданост српског народа и свих партија Републици Српској, те нескривену љубав огромне већине Срба из Републике Српске и Србије према Русији.

  Много се то данас злоупотребаљава и спинује у јавности Српске.

  Хоћу још да кажем како сам страшно разочаран „медијским лихварима из Србије, оним пичкицама који раде увијек за неког газду“, односно, новинарима и тзв. интелектуалцима из Србије, људима који својим телевизијским наступима и колумнама, уносе (не)свјесно раздор у српски народ у Републици Српској.

  Хоћу да им нешто и поручим: „Море марш у пичку материну лихварску, ви ћете овдје узимати паре и (не) свјесно завађати народ, све док вам Србији отимају Косово и Метохију пред „вашим патриотским“ и тзв. русофилским очима“

  Идите па серите Вучићу ако смијете, овдје отворено навијате за три пута јачег, зато овако и реагујем.

  Понашате се као онај црногорац у вицу, што је причао да је наишао на двојицу како једног туку.

  Па кад су га упитали, шта ти уради?
  Каже, шта ћу јадан, придружим се, па га и ја почнем да бијем.

  Ето, ако се нека профукњача из Србије, неки интелектуални и морални имбецил пронашао у овом коментару, желим да му поручим да престане да се секира за Републику Српску.

  Имамо ми овамо довољно памети, свијести и љубави за Републику Српску, како у народу, тако и у свим партијама, тако да нам ти србијански говнари не требају да нас дијеле на „патриоте“ и издајнике, имамо ми већ овдје довољно таквих.

  Ми сви овдје волимо Републику Српску, Србију и Русију ,поштујемо Федерацију, друге народе и дејтонску БиХ,много цијенимо ЕУ, САД, Кину, Индију и сав свијет, а дијелимо се у Републици Српској искључиво на поштене и лопове, те на јајаре и храбре људе, „дец ол фолкс пипл“ да завршим фронталовски.

  П.С. Ово је било јаче од мене, не могу, увијек сам на страни слабијих, то је питање части, морао сам мало од савезника наших „патриота“, бранити питком родољубивом причом ЗЕЛЕНИХ, наше „издајнике“.

Оставите одговор