Најмање 57 мртвих у сукобима у Јужном Судану

ЏУБА – Најмање 57 људи убијено је у сукобима владиних снага и побуњеника, саопштиле су данас власти Јужног Судана. Генерал Малак Ајуен, шеф канцеларије јужносуданске војске за информисање, рекао је да су се јуче у држави Џонглеј сукобиле група побуњеника коју предводи генерал-мајор Габријел Тангиније и снаге Јужног Судана. У окршајима је, према његовим ријечима, […]

понедељак, април 25, 2011 / 10:51

ЏУБА – Најмање 57 људи убијено је у сукобима владиних снага и побуњеника, саопштиле су данас власти Јужног Судана.

Генерал Малак Ајуен, шеф канцеларије јужносуданске војске за информисање, рекао је да су се јуче у држави Џонглеј сукобиле група побуњеника коју предводи генерал-мајор Габријел Тангиније и снаге Јужног Судана.

У окршајима је, према његовим ријечима, било много рањених, пренијела је агенција АП.

Тангиније је, током грађанског рата у Судану (1983-2005) између Сјевера и Југа, био на челу снага које су уживале подршку Картума и које су палиле и пљачкале села на југу, дуж Нила.

После мировног споразума, којим је 2005. године окончан грађански рат, остао је у служби Сјевера. Прошле године је, заједно с јужносуданском војском, прихватио план о амнестији и реинтеграцији. У овом тренутку није јасно да чијој се страни бори и због чега.

Јужни Судан је аутономни регион у Судану, формиран после грађанског рата, у којем је убијено око два милиона људи.

Становништво Јужног Судана се на референдуму у јануару изјаснило за независност тог региона, а нова држава би требало да буде проглашена у јулу.Оставите одговор