Најквалитетније људске ресурсе има Швајцарска

Према истраживању Свјетског економског форума , које је обухватило 122 земље свијета, најквалитетније људске ресурсе има Швајцарска. На другој позицији налази се Финска, а на трећој Сингапур. Холандија је на четвртом мјесту, а слиједе Шведска и Њемачка. На последњем мјесту је Јемен, пише швајцарски лист 24 сата. Међу првих 10 земаља на листи, највише је […]

четвртак, октобар 3, 2013 / 12:12

Према истраживању Свјетског економског форума , које је обухватило 122 земље свијета, најквалитетније људске ресурсе има Швајцарска.

На другој позицији налази се Финска, а на трећој Сингапур. Холандија је на четвртом мјесту, а слиједе Шведска и Њемачка. На последњем мјесту је Јемен, пише швајцарски лист 24 сата.

Међу првих 10 земаља на листи, највише је из Сјеверне Европе, а од ваневропских ту су Сингапур и Канада.

У извештају ВЕФ-а наводи се да Индекс људских ресураса мјери капацитет државе да развија и користи здраве, обучене и компетентне људске ресурсе.
Јапан се нашао на 15. позицији, САД на 16, Француска на 21. а Кина на 43, која је, ипак, на челу земаља у развоју. Русија је на 51, Бразил на 57, Индија на 78, а Јужна Африка на 86. месту.

Швајцарска је осим по општем индексу, прво мјесто заузела и према подиндексу физичког и менталног здравља становништва, од детињства до зрелог доба, као и према подиндексу који мјери усклађеност стеченог искуства, талента и образовања са надлежностима на послу.

У подкатегорији пословног окружења (правни услови, инфраструктура), Швајцарска заузима друго мјесто, док је на врху Финска, а треће мјесто држи Њемачка.
А у подкатегорији образовања (приступ, квалитет и успјех образовног ситема) Швајцарска је заузела четврто мјесто, Финска држи прво, а слиједе Канада и Сингапур.Оставите одговор