Додик: Зграда ФПН је велики успјех

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство завршетком радова на новој згради Факултета политичких наука бањалучког Универзитета, истакавши да је то велики успјех постигнут искључиво средствима Владе Српске. Додик је, током обиласка мјеста изградње зграде овог и Архитектонско-грађевинског факултета, рекао да је то доказ да институције Републике Српске нису одустале од подршке универзитетима и […]

четвртак, октобар 3, 2013 / 12:01

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство завршетком радова на новој згради Факултета политичких наука бањалучког Универзитета, истакавши да је то велики успјех постигнут искључиво средствима Владе Српске.

Додик је, током обиласка мјеста изградње зграде овог и Архитектонско-грађевинског факултета, рекао да је то доказ да институције Републике Српске нису одустале од подршке универзитетима и наставном процесу и да ће то чинити и даље.

Он је задовољан информацијом да ће се за 15 дана у новој згради Факултета политичких наука проводити наставни процес и најавио да ће ускоро бити завршена и нова зграда Архитектонско-грађевинског факултета.

"Очекујем да ћемо 14. октобра моћи прославити важан успјех у тешким временима, која су више `охрабривала` на одустајање него на наставак радова", навео је Додик.

Према његовим ријечима, овај успјех треба поздравити, јер посао од грађевинске дозволе до завршетка објекта није био лак, с обзиром да се радило према стандардима који ће створити максимално добре услове за провођење наставног процеса.

Ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић истакао је да је изградња нове зграде Факултета политичких наука коштала 6,5 милиона КМ са опремањем и да ће у њој за 15 дана почети извођење наставе, док ће за завршетак зграде Архитектонско-грађевинског факултета требати још времена и средстава.

Он је захвалио предсједнику Републике као идејном творцу овог пројекта, којим се, како је рекао, дефинитивно рјешава питање смјештајних капацитета још једног факултета.

"Факултет политичких наука је најмлађи на Универзитету, а сада ће имати и најбоље услове, што значи да се од њега траже и најбољи резултати", нагласио је Станић, изразивши увјерење да ће овај факултет, као и до сада, доприносити афирмацији бањалучког Универзитета.

Говорећи о изградњи Медицинског факултета на Паприковцу, Станић је рекао да је он нешто захтјевнији, али да се са Владом Српске разговара и о неким другим рјешењима која су добра за постојеће услове.

Декан Факултета политичких наука Ненад Кецмановић рекао је да је ово велики успјех за бањалучки Универзитет и да су се стекли услови за ширење активности факултета.

Он је додао да се на Факултету планира отварање новог одсјека за међународне односе, као и института за друштвене науке који ће обухватити истраживаче са читавог универзитета, док ће се новим објектом обезбиједити и простор за часопис факултета и дипломатску академију.

Декан Архитектонско-грађевинског факултета Миленко Станковић рекао је да завршетак изградње нове зграде ове образовне установе зависи од финансијских средстава и да би, уколико се она обезбиједе већ наредне године у њој могло почети извођење наставе.

Он је навео да се ова зграда гради по највишим стандардима у Европи, подсјетивши да су наставници и студенти овог факултета, уз подршку предсједника Републике, боравили у стручној посјети Израелу и да сарађују са Техничким универзитетом у Бечу, што значи да уче од најбољих.

"Трудимо се да поставимо стандарде да се из Европе долази код нас, а да ми идемо у Европу да продамо знање", рекао је Станковић.Оставите одговор