Најбољи свјетски хокејаши стижу на зимске Игре у Пекингу

Најбољи свјетски хокејаши враћају се на Олимпијске игре, након договора између НХЛ, удружења које представља играче те лиге и ИИХФ, кровне свјетске хокејашке организације.

субота, септембар 4, 2021 / 11:40

До њега није дошло 2018., када су на Играма у Пјонгчангу учествовали играчи из КХЛ и осталих европских лига. Тада је, очекивано, славила Русија, у финалу је тек након продужетака свладала Њемачку.

Биће то укупно шесте ОИ с играчима из НХЛ на леду, та је пракса почела тек 1998. у Нагану. Прекинула се тек у Јужној Кореји, проблем је био у премијама осигурања играча, које предсједник Међународног олимпијског одбора (МОО) Томас Бах није био спреман платити.

Та је ситуација сада избјегнута, играчи су у међувремену потписали нови колективни уговор, који им омогућује безбрижну борбу за олимпијска одличја и вјечну славу. Тако ће бројни играчи коначно дебитовати на Олимпијским играма, у протеклих је осам стасала неколицина звијезда у НХЛ.

Међу њима је и Виктор Хедман, који је ове сезоне с момчади Тампа Беј Лајтинга одбранио наслов у Стенли Купу, а и 2017. је са Шведском славио на Свјетском првенству. Но, 2014. није био позван за Игре у Сочију, па ће тек сада дебитовати на ОИ.

"Олимпијске су игре један од највећих мојих снова, још нисам имао прилике учествовати, ово ми је једна од последњих прилика. Када добијете прилику представљати своју земљу, и то на највећим сценама, такво што никад не заборављате. О овоме сањам цијели свој живот, хтио сам и то направити прије него што окачим клизаљке о клин”, рекао је 30-годишњи шведски репрезентативац.Оставите одговор