Најбоља земља за живот мајки – Норвешка

У свом годишњем извјештају под називом "Мајчин индекс" организација "Спасимо дјецу" наводи да је најбоље мјесто на свијету за живот мајке Норвешка, док је Авганистан на посљедњем 164. мјесту. У извјештају за које је податке организација прикупљала 12 година, узета је у обзир стопа смртности мајки, животни вијек жене те здравствено стање, образовање и економски […]

среда, мај 4, 2011 / 11:24

У свом годишњем извјештају под називом "Мајчин индекс" организација "Спасимо дјецу" наводи да је најбоље мјесто на свијету за живот мајке Норвешка, док је Авганистан на посљедњем 164. мјесту.

У извјештају за које је податке организација прикупљала 12 година, узета је у обзир стопа смртности мајки, животни вијек жене те здравствено стање, образовање и економски услови за жене и дјецу.

У Норвешкој животни вијек жене је у просјеку 83 године, док је у Авганистану скоро упола мања око 45 година.

Из земаља региона најбоље рангирана је Хрватска, која је на 27. мјесту, док је БиХ на 41. а Србија на 37.

Према извјештају, десет најбољих мјеста за живот мајки су – Норвешка, Аустралија, Исланд, Шведска, Данска, Нови Зеланд, Финска, Белгија, Холандија и Француска.

Десет најтежих мјеста су Авганистан, Нигер, Гвинеја Бисао, Јемен, Чад, Конго, Еритреја, Мали, Судан и Централноафричка Република.Оставите одговор