Нафтни џекпот: Бразил потврдио значајне резерве црног злата

Бразилска државна нафтна компанија "Петробрас” потврдила је присуство значајних количина лаке нафте у дубоким водама уз југоисточну обалу Бразила. У саопштењу те компаније се наводи да је нафта високог квалитета из налазишта Каркара, удаљена око 230 километара од бразилске савезне државе Сао Пауло, преноси агенција АФП. „Нови узорци нафте су прикупљени на дубинама од 6.131 […]

среда, август 15, 2012 / 07:01

Бразилска државна нафтна компанија "Петробрас” потврдила је присуство значајних количина лаке нафте у дубоким водама уз југоисточну обалу Бразила.

У саопштењу те компаније се наводи да је нафта високог квалитета из налазишта Каркара, удаљена око 230 километара од бразилске савезне државе Сао Пауло, преноси агенција АФП.

„Нови узорци нафте су прикупљени на дубинама од 6.131 метра и показали су се као доброг квалитета”, наведено је у саопштењу „Петробраса”.

То налазиште је у власништву „Петробраса” (66 одсто), компаније „Петрогал Бразил” (14 одсто), „Бара енержиа до Бразил петролео е гас” (10 одсто) и „Киерос галвао експлорасао е продусао” (10 одсто).

Национална нафтна агенција процјењује да би велике резерве нафте, које се налазе испод дебелог слоја соли на дну океана, могле садржати више од 100 милијарди барела обновљиве сирове нафте високог квалитета и да би могле претворити Бразил у једног од највећих свјетских извозника тог енергента.Оставите одговор