11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Нада Граховац: Закон је преблаг за педофиле

Најновији случај злостављања дјевојчице у Бањалуци поново је отворио питање да ли је довољно учињено да се дјеца заштите од разних облика насиља и злостављања, посебно сексуалног, као најгорег облика демонстрације моћи и искориштавања дјетета за задовољење сексуалних потреба одраслих, изјавила је Срни омбудсман за дјецу Нада Граховац. Граховчева је истакла да је свако насиље […]

петак, април 5, 2013 / 08:30

Најновији случај злостављања дјевојчице у Бањалуци поново је отворио питање да ли је довољно учињено да се дјеца заштите од разних облика насиља и злостављања, посебно сексуалног, као најгорег облика демонстрације моћи и искориштавања дјетета за задовољење сексуалних потреба одраслих, изјавила је Срни омбудсман за дјецу Нада Граховац.

Граховчева је истакла да је свако насиље над дјететом траума са тешким и трајним посљедицама на развој и одрастање дјетета, а најтежи облик насиља над дјететом је сексуално насиље и злостављање, најгори вид демонстрације моћи, којим починилац користи своју моћ, емоционалну и економску, као и ауторитет и злоупотребљава дијете да би задовољио своје сексуалне потребе.

"Нико нема право да дијете држи заробљено у његовој патњи, понижењу и у страху да је само криво што је злостављано. Нико нема право да му уништава живот и да га искориштава за задовољење својих потреба. Одговорност је на починиоцу, за којег ни једна казна није довољна за патњу кроз коју дијете пролази, али одговорност је и на институцијама, да реагују одмах, када на било који начин имају сазнања о насиљу над дјететом", навела је Граховчева.

Поводом најновијег случаја злостављања дјевојчице у Бањалуци, Омбудсман за дјецу упутила је Министарству правде Српске Препоруке за измјену Кривичног закона.

Имајући у виду сву тежину ових дјела и посебно њихове посљедице на развој и одрастање дјетета, као и трауме које остају за цијели живот, Омбудсман за дјецу предлаже измјене и допуне Кривичног закона које ће, прије свега, пооштрити санкције против починилаца ових дјела, које треба да буду, колико је то могуће, адекватне тежини почињеног дјела и да дјелује превентивно.

"Такође, потребно је повећати добну границу на добровољни пристанак на полни однос… Према важећем Кривичном закону, за починиоца нема кривичне одговорности када дијете које напуни 14 година живота каже да је у односу било добровољно. Дијете са 14 година живота, по мишљењу стручњака који се брину, прије свега, о здрављу дјетета, се још налази у развојној фази, посебно емоционалној, и у том периоду додатно је осјетљиво и рањиво и није у могућности схватити озбиљност и све посљедице својих одлука.

Све је то разлог више да дијете треба додатну заштиту од оних који њиме манипулишу или га злоупотребљавају и искориштавају, што указује на потребу да се постојећа добна граница од 14 година за добровољни пристанак на полни однос повећа", наводи се у Препорукама.

Омбудсман за дјецу сматра да је потребно Законом утврдити и додатне мјере према починиоцима ових дјела послије издржане казне – лијечења-психосоцијални третман и забрана обављања било које дјелатности и ангажовања по било ком основу којим се доводе у везу са дјецом.

У Препорукама је наведено и да се застара за кривична дјела почињена на штету дјетета рачуна од пунољетства дјетета, када дијете схвати сву тежину и посљедице учињеног дјела, те успоставити регистар – базу починилаца свих кривичних дјела на штету дјетета, као једну од мјера која може допринијети бољој заштити дјеце од лица која су већ починила ова кривична дјела.Оставите одговор