Национални меморијални комплекс свих српских жртава: Знате ли ко је Миладин Пећинар?

Здрава Србија жели да се одужи Пећинару и покрене иницијативу да се камен, од кога је било изграђено корито златиборског језера, искористи за изградњу капије будућег националног Меморијалног комплекса свих српских жртава геноцида 20. века, на локацији будућег златиборског гробља.

петак, јун 5, 2020 / 16:56

Ово саопштење је поводом годишњице смрти чувеног академика Миладина Пећинара, пореклом из златиборског села Љубиш, који је пројектовао вештачко језеро на Златибору и учествовао у његовог градњи након Другог светског рата, и који се, као један од 1.300 каплара легендарног батаљона српске војске, храбро борио у Колубарској бици, на Солунском фронту, преживео голготу Албаније и опоравио се на Крфу.

На овај начин одаћемо почаст нашем Златиборцу не само као врхунском стручњаку, захваљујући коме су изграђени бројни инфраструктурни пројекти у Србији, међу којима су и језеро на "Краљевој води", већ и као српском војнику који се борио за слободу своје земље, али и свим осталим српским борцима и милионима припадника српског народа који су положили животе за одбрану и слободу своје земље, почев од Балканских и Великог рата, Другог светског и ратова током деведесетих година – истиче Стаматовић, предсједник Здраве Србије.

Сви ти страшни догађаји за српски народ, који су се десили у прошлом столећу, морално нас обавезују да реализујемо један од наших најважнијих државних приоритета и изградимо национални Меморијалног центра свих српских жртава геноцида у 20. веку, чији почетак може да буде управо градња поменутог спомен обележја на Златибору – закључио је Стаматовић.Оставите одговор