Начелник Вукосавља: Морамо створити посао и за Србе и за Бошњаке

Нови начелник Вукосавља, Борислав Ракић, на локалним изборима побиједио је у општини у којој је гласање одређено националним опредјељењем. Али приоритети ће му бити на другој страни.

среда, новембар 2, 2016 / 19:33

Члан СНСД имао је подршку СП и ДНС, и са побиједио досадашњег начелника Елвира Хаџиомеровића из СДА. Ракић је рођен 11. маја 1984. у Оџаку. У Бањој Луци је дипломирао економију, а говори италијански и енглески језик. Радно искуство стицао у НЛБ банци, потом обављао функцију директора маркетинга у Рафинерији уља Модрича и МХ Електро Привреда Републике Српске, ЗП Електро Добој.

Чињеница да је један од најмлађих начелника у Српској довољан је разлог да се упознамо са њим, као и посавском општином Вукосавље, коју ће водити у наредном периоду.

Да ли сте упознати са стањем у општини које остаје иза вашег претходника? Који су први потези које ћете направити?

Поприличан дио тога већ познајем, кроз моје активности које се односе на буџетско планирање и извршење локалног буџета. Наравно, то је само један дио од свега онога са чиме морам бити упознат. Прије свега морам имати апсолутни увид у све постојеће уговоре који су потписани, као и све оне обавезе које нису плаћење према добављачима.

Први потези се односе искључиво на примопредају. Овај посао ће урадити тим врхунских стручњака, правника и економиста који ће (сваки у својој области) извршити увид у документацију која је важна за нормалан и здрав почетак рада мене и мог тима.

Након тога слиједи оно што сам обећао у предизборној кампањи, позваћу представнике свих мјесних заједница наше општине да ме упознају са проблемима који муче наше грађане, након чега приступамо рјешавању свега оног што се годинама није радило.

На чему се заснива ваша визија развоја Вукосавља?

Моја визија је уствари пројекција реалних потреба наших становника. У кампањи нисам помињао фабрике у којима ће се запослити 500 људи, нисам обећао рјешавање свих проблема преко ноћи, јер то и није реално, али јесам обећао да ћемо урадити пројекат пословне зоне. Овај пројекат ће омогућити развој привреде, која сада скоро и не постоји, у нашој општини.

Немам план запошљавати људе у администрацији и на тај начин буџет општине додатно оптеретити, али искрено желим да јачањем реалног сектора дамо нашим суграђанима прилику да се запосле на подручју Вукосавља. Овај процес је дуготрајан, али сматрам да ће бити велики успјех уколико у 4 године мандата успијемо запослити 100 људи у производњи.

Приликом информације о учлањењу Вукосавља у савез општина турског свијета, појавила се идеја да се Вукосавље припоји Модричи. Који су аргументи за и против тој идеји, који су разлози за оправданост постојања општине?

Аргумената је много и за и против. Грађани су били огорчени на личну одлуку начелника Хаџиомеровића да учлани Вукосавље у поменути савез, без претходне сагласности Скупштине Општине. Овакав однос начелника према законодавној власти је довео до револта грађана.

Проблем је и тај што у Вукосављу немате амбуланту, немате Фонд ПИО, немате Биро за запошљавање, Фонд здравства, банку..итд, да не набрајам, дакле не можете остварити своја основна људска права. Да бисте било шта од наведеног остварили морате отићи у Модричи и притом платити такси ако немате сопствени аутомобил, јер аутобуси саобраћају само два пута дневно.

Управо овакав однос локалне заједнице према становницима је довео до мишљења да је општину потребно укинути.

Постоје ли међунационалне тензије у Вукосављу, шта ћете урадити на умањењу тих тензија?

Међунационалне тензије у Вукосављу не постоје у оној мјери да би биле и видљиве пролазницима у људима који не живе овдје, али је многима јасно да нажалост подјеле још увијек постоје. Моја је жеља да заједно градимо Вукосавље и да на наредним локалним изборима будем препознат као начелник који је урадио нешто за Вукосавље, дакле да ме бирају и Срби и Хрвати и Бошњаци због чињенице да сам нешто направио, а не само због тога ком народу припадам.

Примјер за то да је суживот могућ и потребан је Фудбалски клуб "Слога" из Јакеша, који окупља спортисте свих националности, а сви имају само један интерес – да побиједе. Тако је и мој интерес, да побиједимо незапосленост, да побједимо сиромаштво и све то заједничким снагама, без обзира да ли сте Србин, Хрват или Бошњак, једино у чему се мјери вриједност је то да ли сте човјек или не.8 КОМЕНТАРА

 1. Uh… koliko vidim najmlađi načelnik ne planira da zapošljava u opštinskoj upravi ali planira da otvori radna mjesta za 50 budžetlija u ambulanti, Fondu PIO, Fondu zdravstva, Zavodu za zapošljavanje. To je realnost za prvi mandat. Nakon toga, u drugom mandatu, slijede Vatrogasci, jačanje kapaciteta Civilne zaštite i Centra za socijalni rad, 2-3 komunalna preduzeća. Za treći mandat neka najavi Dom zdravlja i obezbijedio se do penzije.

  Zapravo, čovjek bi uradio pravu stvar ako bi u naredne 4 godine pripremio papire za samoukidanje opštine. Jeftinije bi nas došlo da plaćamo jedan gotivan autobus koji bi po cijeli dan vozao ljude od Vukosavlja do Modriče i nazad.

 2. Госп.Ракић је млад човјек (неважно да ли је баш најмлађи начелник), вјерујем и честит, и да својој општини најбоље мисли.
  Овдје је рекао нешто занимљиво, и оно што је итекако проблем за доста мањих општина (које у правилу имају и статус изразито неразвијених), наиме како је примјетио госп.Ракић у Вукосављзу немају амбуланту, Фонд ПИО, Биро за запошљавање, Фонд здравства, банку..итд. Наравно да то увелико отежава живот грађана као и функционисање општине.
  А онда се појави ова суманута идеја (знамо од кога и у чијој централи осмишљена) да Вукосавље постане део турског свијета (чуј, и баш турског, што не би за промену мало рецимо арапског), и наравно да одмах иде реакција и иницијатива да се Вукосавље припоји Модричи што итекако има основа.

  Међутим ово је итекако озбиљан проблем, функционалност и одрживост тих малих, минијатурних општина. Ми у Српској имамо 12 општина (од 63) са мање од 4.000 душа (а неке тек од 200-300 душа) и које поред побројаних установа немају (Вукосавље рецимо ипак има СШЦ „Никола Тесла“) ни средње школе или средењошкоског центра.
  А ако погледамо географски положај и расцјепканост, сумануто је да уопште постоје рецимо општине Трново или Оштра Лука.

  Несхватљиво је да се нико за 21 годину није позабивао овим проблемом и административном преуређењем локалних заједница уј Српској.
  То јесте увек озбиљна работа која тражи темељит приступ, но за почетак могле би се ове минијатурне или расцјепкане општине припојити већим.
  – Тако рецимо Дрвар у Српсој и Петровац припојити општини Рибник.
  – Купрес у Српској и Језеро припојити општини Шипово.
  – Део општине Оштра Лука припојити Приједору, а део Бањој Луци.
  – Крупу на Уни припојити Новом Граду.
  – Горажде у Српској припојити Чајничу
  – Трново (јужни део) припојити Калиновику.
  – Мостар у Српској припојити Невесињу.
  – Поменуте Берковиће и Љубиње спојити у једну општину.
  – Општину Осмаци припојити Шековићима или Зворнику.
  Можда поменута идеја да се општина Вукосавље припоји Модричи није лоша. А можда и сарајевске општине у Српској (Стари Град, Ново Сарајево и Илиџа, те Троново сјеверни дио) спојити у једну, но ова идеја иако итекако основана тешко да би прошла.

  То је то, онако на прву руку што би се (по мени) морало урадити, смањио би се бирократски апарат, а имали би ипак функционалније општине. Наравно, може се то пуно боље дорадити, узети у обзир све параметре, економске, популацију, ресурсе, инфраструктуру, комуникације, но како написах, ово се може одмах.
  Мало сам отишао од теме, но слични проблеми жуљају све ове мање општине (међу којима и Вукосавље) ту је основно питање да ли су уопште функционалне и одрживе, да ли су у стању бити сервис грађанима, и ту говорити о капиталним инвестицијама где ће се отворити 500 или 1.000 радних мјеста није разумно.

 3. не треба бити филозоф па схватити да је десетак општина виђено за укидање. Али шта рећи кад и у оним у којим има сто људи старијих од 50 година, а у општинским службама раде људи који не живе у тој општини, начелник закука да ће се укидањем општине прекинути живот…

  Дакле, кад се нешто неће, и има подршку, и најглупљи разлози ће се уважити.

  ПС: Берковићи су незгодна општина, немају природне везе са Љубињем… А немају још штошта…

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=55609

Оставите одговор