На црној листи ОХР још 71 особа из РС

На списку ОХР који се односи на кажњене политичаре, односно на оне који имају забрану политичког дјеловања, налази се још 71 особа из Републике Српске, од којих је у 58 случајева ријеч о несарадњи са Хашким трибуналом, пишу "Вечерње новости". Високи представник у БиХ Валентин Инцко, који ће донијети коначну одлуку о помиловању, рекао је […]

среда, април 27, 2011 / 10:49

На списку ОХР који се односи на кажњене политичаре, односно на оне који имају забрану политичког дјеловања, налази се још 71 особа из Републике Српске, од којих је у 58 случајева ријеч о несарадњи са Хашким трибуналом, пишу "Вечерње новости".

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, који ће донијети коначну одлуку о помиловању, рекао је да константно разматра ове мјере и да ће дјеловати током наредних мјесеци.

Међу најзвучнијим именима, за које се вјерује да би могли да буду помиловани, налази се и име бившег предсједника Републике Српске и члана СДС-а Мирка Шаровића, као и још неколико бивших чланова те странке којима је ОХР одредио санкције још 2004. године.

"Одлука да се укине забрана захтијева исто толико разматрања и консултација као и одлука да се донесе таква забрана. Морам да размотрим да ли је разлог за примјену санкција уклоњен или да ли би заиста особа која је у питању могла још да представља пријетњу институционалном интегритету државе или имплементацији Дејтонског мировног споразума", навео је Инцко.

Највећи број функционера и чланова СДС-а смијењен је половином 2004. године одлуком тадашњег високог представника у БиХ Педија Ешдауна, због, како је наведено, подршке хашким оптуженицима. Један број од 59 смијењених "помилован" је појединачним одлукама ОХР-а попут бивших чланова СДС-а Војислава Глигића и Слободан Шарабе.0 КОМЕНТАРА

  1. MI SMO JEDAN OBICNI PROTEKTORAT,OKUPIRANA ZONA,OVI LJUDI SU MALTRETIRANI I PONIZIVANI,USKRACENA SU IM LJUDSKA PRAVA,OVE ZABRANE SE NISU ODNOSILE SAMO DA SE ONI NE BAVE POLITIKOM NEGO I NA ZIVOT UOPSTENO,A SVI SU SKIDANI SA FUNKCIJA DA BI SE OSLABILA SRPSKA DEMOKRATSKA STRANKA A NA VLAST DOVELI NEKI DRUGI KOJE ZNAJU KADA TREBATI LAJATI NA MJESEC A KADA KUKURIKATI IZJUTRA ……B-)

Оставите одговор