МУП РС једини у Европу?

Министарство унутрашњих послова Републике Српске учествовало је као једина безбједносна агенција из БиХ, уз надзор Тужилаштва БиХ, у међународној акцији кодног назива "Догма- Балкан" у оквиру које је ухапшено више лица, те заплијењено 360 килограма опојне дроге кокаин кријумчарене из Јужне Америке према Европи – рекао је начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске Зоран Мандић. […]

уторак, мај 24, 2011 / 14:48

Министарство унутрашњих послова Републике Српске учествовало је као једина безбједносна агенција из БиХ, уз надзор Тужилаштва БиХ, у међународној акцији кодног назива "Догма- Балкан" у оквиру које је ухапшено више лица, те заплијењено 360 килограма опојне дроге кокаин кријумчарене из Јужне Америке према Европи – рекао је начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске Зоран Мандић.

Мандић је нагласио да су процјене да је у шверцу кокаина из Бразила до Шпаније а касније у земље западне Европе, учествовала организована криминална група тзв. Балкански картел у којој доминирају црногорски, српски, хрватски и држављани БиХ, на тржиште пребачено око 700 килограма кокаина укупне вриједности око 20 милиона евра.

"Прије неколико дана смо имали претрес објеката у Чапљини и Томиславграду, а Петар и Анте Ћосић који су држављани и БиХ и Хрватске ухапшени су у Загербу и они су фактички били на челу ове групе, док је у Чапљини ухапшен и Миленко Жаја звани Кројф који је због недостатака доказа касније пуштен на слободу. Том приликом је пронађена неколико комада наоружања, документације о финансијским трансакцијама, картице телефонске и телефони који ће бити кориштени у доказном поступку", рекао је Мандић новинарима данас у Бањој Луци.

Он је нагласио да ће информације до којих се дошло у овој акцији користити и за довођење у везу и других лица са ухапшенима, те да су забиљежени контакти браће Ћосић са недавно ухапшеним Зораном Ћопићем који се сумњичи за прање новца и везу са нарко-босом Дарком Шарићем.

Мандић је нагласио да је акција "Догма – Балкан" МУП Хрватске започео 2009. године, а да су у самој акцији учествовале полицијске структуре Србије, Словеније, Шпаније, Чешке, Италије, Црне Горе, Холандије и РС.

Током акције у Шпанији је ухапшено пет припадника "Балканског картела" држављана Хрватске, Албаније, Словеније и Србије, у Хрватској шест лица држављана Хрватске, те у Словенији још два лица држављана ове земље.Оставите одговор