Мун: Најмање је важно из које ће странке доћи министар

Политички лидери у БиХ треба да знају да је њихов основни задатак да успоставе власт и да она функционише, јер је грађанима БиХ то важније од спорења око тога из које ће странке доћи који министар, рекао је вечерас у Сарајеву амбасадор САД у БиХ Патрик Мун. Говорећи на отварању конференције о западном Балкану под […]

недеља, јун 12, 2011 / 21:51

Политички лидери у БиХ треба да знају да је њихов основни задатак да успоставе власт и да она функционише, јер је грађанима БиХ то важније од спорења око тога из које ће странке доћи који министар, рекао је вечерас у Сарајеву амбасадор САД у БиХ Патрик Мун.

Говорећи на отварању конференције о западном Балкану под називом "Напредак, стагнација или регресија? ", Мун је истакао да би се политичари у БиХ требало да фокусирају на оно што спаја људе умјесто на оно што их раздваја. "Вјерујем да је овај циљ племенитији, важнији и више државнички, него напори политичара да постигну поене у међусобним конфронтацијама, да добију компромис, јер `чувају образ`, а на штету свих грађана", нагласио је Мун.

Према његовим ријечима, грађани БиХ желе живјети у земљи која је заштићена владавином закона, у којој правосудне институције служе заједничким интересима свих грађана, у којој нико није изнад закона и у којој су сви грађани једнако зашићени.

Мун вјерује да би кроз јачање демократије и демократских институција, кроз заштиту људских права и успјешне реформске кораке БиХ могла напредовати ка европским интеграцијама, што би донијело додатну стабилност и просперитет који грађани желе.

Он је поновио да САД виде будућност БиХ у њеном потпуном интегрисању у европске и евроатлантске структуре, додавши да је то једина опција за земљу, ако жели да напредује. "Позивам све којима је ово заједнички циљ, посебно изабране лидере БиХ, да артикулишу визију којом се постиже напредак и створе мапу пута за њено остварење, у којој је будућност БиХ просперитетна и стабилна, те на путу ка чланству у ЕУ и НАТО", рекао је Мун.

Амерички амбасадор је додао да његова земља препознаје да Дејтонски споразум, који је донио мир, није савршен, али да је покушала помоћи како је најбоље знала. "Без сумње, ми смо дио будућности ове земље. Ми смо такође оптимисти, јер вјерујемо у грађане БиХ, поготово у њену младост", поручио је Мун.

Конференцију о западном Балкану под називом "Напредак, стагнација или регресија?", која ће трјати до 15. јуна, организовала је Америчко-босанска фондација и Центар за трансатлантске односе при САИС-у на Џонс Хопкинс Универзитету у Вашингтону.Оставите одговор