Мун: Будућност БиХ је у ЕУ и НАТО

САД нису промијениле ставове и однос према БиХ – остају опредијељене за изградњу и јачање БиХ као цјеловите, мултиетничке и демократске државе чија је будућност у ЕУ и НАТО- у, истакао је амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун у разговору са предсједником СДА Сулејманом Тихићем. Током данашњег састанка у Сарајеву, на којем је разговарано о […]

среда, јун 8, 2011 / 18:25

САД нису промијениле ставове и однос према БиХ – остају опредијељене за изградњу и јачање БиХ као цјеловите, мултиетничке и демократске државе чија је будућност у ЕУ и НАТО- у, истакао је амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун у разговору са предсједником СДА Сулејманом Тихићем.

Током данашњег састанка у Сарајеву, на којем је разговарано о актуелној ситуацији у БиХ, констатовано је да је неопходно да све снаге и енергија буду усмјерене на формирање парламентарне већине и Савјета министара БиХ, саопштено је из СДА.

Тихић је изјавио да је СДА спремна за дијалог и сарадњу са политичким странкама које су заступљене у ентитетским владама, укључујући и оба ХДЗ, али да неће пристати на ултиматуме и уцјене.

"Инсистираћемо да, сходно изборном резултату, странке Платформе добију пет позиција у Савјету министара, а да других пет припадну осталим странкама", навео је Тихић.

Он је указао на важност поштивања уставних одредаба оба ентитета и одлуке Уставног суда БиХ о равноправности народа и грађана на цијелој територији БиХ.

"Ентитетским уставима, Република Српска и Федерација БиХ дефинисане су као мултиетнички ентитети равноправних народа и морамо инсистирати и истрајати на поштивању ових одредаба, јер су мултиетничко и мултикултурално друштво БиХ њен најчвршћи темељ", нагласио је Тихић.Оставите одговор