Мучени Ђурић Ухапшеник гања најбољу понуду за српски плац на Косову

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да се Србији тренутно не нуди ништа на Косову и Метохији, а да Србија наставља да се бори за најбољу могућу понуду.

понедељак, јул 30, 2018 / 09:20

"Настављамо да се боримо за најбољу могућу понуду да бисмо имали о чему да се изјашњавамо. Тренутно се Србији не нуди ништа јер је за највеће западне земље, које де факто контролишу свих 10.908 косметских километара, то држава независна од Србије. И да би доказали да је то тако шаљу патроле својих војника све до 200 метара до Панчићевог врха", рекао је Ђурић.

Он је за "Вечерње новости" изјавио да Албанци на Космету живе у илузији да је међународна слика о питању Косова и Метохије иста као 1999. године када су на небу изнад Србије били авиони НАТО и додао да Србија данас није у тако слабој позицији, нити су Албанци у тако снажној као што су били.

Ђурић је нагласио да су они који су од 2008. године подржавали независност Космета увијек тврдили да је то јединствен случај и додао да га зато мало чуди када сада потежу аргумент да би ново "суи генерис" рјешење могло да се пренесе на друге дијелове Балканског полуострва.

"Не може 2008. године цепање Србије да буде јединствено решење, а да 2018. године разговори о различитим опцијама за Косово и Метохију не буду једниствено решење", рекао је Ђурић.

Када је ријеч о Заједници српских општина /ЗСО/, Ђурић је нагласио да је то што Албанци одгађају формирање ЗСО кршење политике ЕУ.

Одговарајући на питање хоће ли Резолуција 1244 остати на снази ако се постигне договор са Приштином, Ђурић је рекао да су та резолуција и УНМИК за Србију изузетно значајни јер пружају формални оквир за вођење разговора.

"Албанци би највише волели да се ова резолуција угаси. Без договора са Србијом они не могу да афирмишу своју позицију у међународној заједници, а са приступом какав имају данас УН ће за њих остати само мисаона именица", закључио је Ђурић.Оставите одговор