Мубараку суде за убиства и корупцију

Египатске власти одлучиле су данас да ће бившем предсједнику Хоснију Мубараку бити суђено због убистава демонстраната и корупције, чиме су демантоване спекулације да ће војна управа поштедјети бившег лидера од јавног понижења. Мубарак је свргнут са власти 11. фебруара, послије масовних демонстрација којима је окончана његова тридесетогодишња владавина. Послије тога се нашао у притвору током […]

уторак, мај 24, 2011 / 18:07

Египатске власти одлучиле су данас да ће бившем предсједнику Хоснију Мубараку бити суђено због убистава демонстраната и корупције, чиме су демантоване спекулације да ће војна управа поштедјети бившег лидера од јавног понижења.

Мубарак је свргнут са власти 11. фебруара, послије масовних демонстрација којима је окончана његова тридесетогодишња владавина. Послије тога се нашао у притвору током истраге о погибији демонстраната и корупцији.

Његова два сина Ала и Гамал, за којег се вјеровало да је био одабран за очевог насљедника на челу државе, такође ће се наћи пред кривичним судом по разним тачкама оптужнице, саопштио је државни тужилац.

Одлука је објављена уочи нових демонстрација заказаних за петак на Тргу слободе, у Каиру. Активисти су позвали грађане да дођу у што већем броју и затраже брже спровођење реформи и одржавање јавних суђења Мубараку и његовим сарадницима.

Међу оптужбама које је саставио тужилац су "намјерна убиства, покушај убиства демонстраната, злоупотреба положаја, намјерна злоупотреба јавних фондова и незаконито остваривање финансијске добити".

Оптужницом је обухваћен и бивши шеф обавјештајне службе Хусеин Камал Ал Дин Ибрахим Салем, који је у бјекству.Оставите одговор