Мр Горан Латиновић: О хрватским уџбеницима историје (3)

Настављамо са фељтоном о хрватским уџбеницима историје. Данас ћете сазнати да су Хрвати из Ирана, а да је Хрват основао град Каиро. Пише: Горан Латиновић Готово идентичан Макековом уџбенику (нека поглавља као да су преписана) био је уџбеник чији је аутор Фране Сабалић, а који је у употреби био само једну школску годину (1996/1997). Једина […]

четвртак, јун 16, 2011 / 08:32

Настављамо са фељтоном о хрватским уџбеницима историје. Данас ћете сазнати да су Хрвати из Ирана, а да је Хрват основао град Каиро.

Пише: Горан Латиновић

Готово идентичан Макековом уџбенику (нека поглавља као да су преписана) био је уџбеник чији је аутор Фране Сабалић, а који је у употреби био само једну школску годину (1996/1997). Једина новина у односу на Макеков уџбеник је Сабалићева изричита тврдња да су Хрвати иранског поријекла и да су се пословенили на територији данашње јужне Пољске, Чешке и Словачке, гдје су основали државу "Veliku ili Bijelu Hrvatsku" са сједиштем у Кракову.

Нешто умјеренији тј. објективнији став према историји Хрвата и њима сусједних народа изражен је у уџбенику чији су аутори Невен Будак и Владимир Посавец. Аутори овог уџбеника, који је доживио неколико издања, не заступају схватање о двије Хрватске ("приморској" и "посавској") већ само о једној, представљајући је у оним границама у којима ју је описао цар Константин VII Порфирогенит. Они наводе да се сјеверно од Хрватске простирало "područje u kojemu se još osjećala avarska vlast. Taj je kraj bio poznat kao ‘zemlja između Save i Drave’ ili Donja Panonija, a kasnije će biti prozvan Slavonijom".

Непожељна објективност

За разлику од Макека и Сабалића, Будак и Посавец одбацују тезу о иранском, аварском и готском поријеклу Хрвата, као и настојање да се Хрватска прикаже као јака централна држава од почетка. Они заступају словенску, тј. словенско-романску верзију о етногенези Хрвата и истичу да је Хрватска била само савез који би окупљао жупе у случају опасности. Будак и Посавец не улазе у питање етничког састава становништва Босне, а нису прећутали да се Твртко 1377. крунисао за краља Срба и Босне. Такође, аутори овог уџбеника не устручавају се да кажу да је Хрвоје Вукчић Хрватинић отворио врата Босне Турцима, јер их је позвао да се заједно боре против угарског краља.

Управо због оваквог начина приказивања хрватске прошлости, Невен Будак и Владимир Посавец чекали су пуне двије године да надлежни органи власти дозволе употребу њиховог уџбеника, иако је садржајно, методички и графички знатно квалитетније урађен од претходних уџбеника. Ипак, и поред значајног одступања од митолошке представе о хрватској историји израженој у претходним уџбеницима за шести разред основне школе, ни Будак и Посавец нису могли а да не испричају стару причу о "Власима", као и да не помену да су римокатолици у Босни да би опстали под Турцима, осим на ислам, прелазили и на православље.

Технички још дотјеранији, поједностављенији и прилагођенији узрасту јесте уџбеник који је Невен Будак урадио у сарадњи са Маријом Могоровић-Црљенко. У погледу садржаја овај уџбеник веома је сличан оном који је Будак написао у коауторству са Посавцем, али он доноси једну битну новину. Наиме, то је једини хрватски уџбеник који се бави најстаријом хрватском историјом а у којем је постављено питање вјеродостојности извора који је познат као "Pacta conventa". У уџбенику је речено да је тек у XIV вијеку неки непознати хроничар записао причу о преговорима угарског краља и хрватског племства, па је постављено питање зашто би Коломан преговарао са Хрватима кад их је већ једном побиједио?

Ни у једном хрватском уџбенику историје из посљедње деценије XX и почетка XXI вијека митолошко представљање историје Хрвата није тако јасно дошло до изражаја као у првом уџбенику за други разред гимназије, чији су аутори Франко Мирошевић и Фрањо Шањек. Осим што понављају познате приче већ изречене у Макековом уџбенику, они доносе и нешто ново.

Од Валенсије до Каира

Наиме, у поглављу под насловом Hrvati u Andaluziji Мирошевић и Шањек кажу да су у Андалузију Хрвати дошли углавном као заробљеници и да их је тамо половином X вијека било преко 13.000. "Neki od tih Hrvata, napose iz Dalmacije, istaknut će se za raspada Omejidskog emirata u Cordobi", а нарочито "Dalmatinac Al-Mujahid b. abd Allah al-Amiri". На мапи Maurski posjedi u Španjolskoj pod upravom andaluških Hrvata означена је територија која обухвата дио Андалузије, затим Валенсију, Мурсију и Балеарска острва. Осим тога, Мирошевић и Шањек пишу да је град Каиро основао "vojskovođa Djawhar (911–922)", који је био родом из Цавтата и који се звао Блаж Водопић.

На 45. страници овог уџбеника представљена је карта под насловом Podrijetlo i selidbe Hrvata. На тој мапи, на пространој територији јужно од Каспијског језера у данашњем Ирану написано је "Harauvat, Harahvati VI. i V. st. prije Krista". Одатле су се "Хрвати" преселили на подручје сјеверно од Азовског мора, гдје је, такође на пространој територији, означено "Choroathos (Horovatos) II. i III. st." Ови "Хрвати" помјерили су се касније још западније, на подручје око Висле, Одре и Лабе, да би се коначно населили на територију између Драве и Дунава (укључујући и читав Срем) и Јадранског Мора, односно од Дрине и Дрима (у данашњој Албанији) до словеначких покрајина. На тој територији аутори разликују три Хрватске: "Bijelu", "Posavsku" и "Crvenu".

Било би коректно напоменути да појаве сличних теорија није било лишено ни српско друштво у посљедњој деценији XX вијека. Међутим, за разлику од хрватске државе гдје су разноразни митови као провјерене научне чињенице доспјели у школске уџбенике, код Срба псеудоисторичарима и њиховим теоријама не само да није био дозвољен приступ у уџбенике, него су постали предмет научне критике и подсмијеха.0 КОМЕНТАРА

 1. „Међутим, за разлику од хрватске државе гдје су разноразни митови као провјерене научне чињенице доспјели у школске уџбенике, код Срба псеудоисторичарима и њиховим теоријама не само да није био дозвољен приступ у уџбенике, него су постали предмет научне критике и подсмијеха.“

  Зато Хрвати имају државу а ми не.

 2. @bojan

  to je tvoja percepcija.
  Srbija i Hrvatska postoje i niko to ne spori ali Bosna nije Srpska niti ce ikada biti.
  Ona je Srspka samo u onom kapacitetu koliko je i Bosnjacka i Hrvatska. Ako ti mislis da je dansanja Srbija samo 1/3 vase drzave onda ces zivjeti i umrijeti u uvjrenju da su Srbi ispali najveci luzeri krajem proslog stoljeca ali ako se upoznas sa historijom i granicama balkanskih drzava vidjeces da je za sad jedini pravi gubitak Srbije zapravo Kosovo.

  Najveci luzeri i jesu ispali jer je cilj bio stvaranje Velik Srbije koji podrazumjeva te 2/3 sto nisu Srbija, ali ako se odreknu hegemonisticke ideologije (sto pod pritiskom svijeta i jesu uradili) i pocnu njegovati ono sto imaju i nece se osjecati kao luzeri

 3. a NDH idelogija je tretirala narode u BiH kao jedankopravne??

  Mislim da ti prvo trebas da procitas i shvatis sta je ustavri bila NDH, pa da procitas sta je bilo treci rajh pa ces vidjeti kakvi su bili projekti i sta su znacili za jevreje te Srbe.
  Vidjeces jenakopravnost naroda tu bas i ne postoji.

  Procitaj…. vidjeces da se ni ti sam sa sobom neces sloziti

 4. rixadu, 17.06.2011. 14:11:06
  I vise od toga,tretirala je sve BiH gradjane Hrvatima,sto je bilo u vecini slucajeva prihvacemo od strane Muslimana,te se zadrzalo do dan danas.
  Srbe,koji su jedina prepreka novom poretku/cima,po planu je trebalo trecinu pobiti,trecinu protjerati a trecinu pokatoliciti.
  Prva dva koraka su vec ucinjena uz velikodusnu pomoc Muslimanskog zivlja.
  Ostala je jos poslednja etapa a onda vi dolazite na red.
  Naravno,da se unisti preostali 1,5 miliona Srba,prvo treba unistiti i pomisao na samoopredjeljenje u slucaju nepostivanja prava tog naroda.
  Kad se to obavi,onda ide ukidanje svakog oblika autonomije pa idu pritisci,sikaniranja i asimilacije,dok se eventualno narod ne odseli i ospe sam sebe.

 5. ti onda ne znas sta znaci pojam ljudskim prava i sta znaci jedankopravnost!

  Ono sto je bila NDH i sto su bili nacisti i njihovo klasificiranje ljudi i naroda je i zapravo kao reakciju na njihovu akciju imalo isnivanje UN i donosenja povelja o ljudsim pravima. Te povelje kao i brojne druge najvise Srbi radili u ovom ratu i cak sto vise jedini su narod koji je provodio taj fasizam iz Drugog sv rata. Na kraju krajeva i najveci zlocin poslije Drugog sv rata su pocnili.

  Tvoje opravdanje tih zlocina kroz navedene strahove koje je Srpki narod prozivio jednostavno ne moze proci.

  Isto bi vazilo kad bi sad muslimani krenuli praviti genocid nad Srbima jer su Srbi napravili Srebrenicu.

  Zlocin nema opravdanja! To ces morati shvatiti i svaki zlocin zasluzuje osudu.

  Ja za razliku od tebe i cinjenice da ti nisi dozivio fasizam nad svojim narodom jer nisi bio ziv 1941 godine, ja jesam dozivio fasizam nad svojim narodom iz 1992 godine i vidio ga svojim ocima…..

  Ali i pored toga nemam strahove da ce neko moj narod istrijebiti.. vidio sam u proslom ratu da je to ne moguce

 6. @ UUUUUUUUUUUUUUU
  Ponosim se svojim rodom i svojim narodom.Niti znam , niti me interesuje šta se radi u tvojoj ćenifa državi, niti znam ko je tamo vlast, niti me interesuje,.Ne čitam vaše novine, ne gledam vašu tv, ne upadam u vaše razgovore.
  kao opozicija , naravno da imam mnogo šta da zamjerim svom predsjedniku i vladi, ali ih poštujem jer su izbor moga naroda.Ma šta da im kažem , sve je dobronamjerno, i nemoj slučajno da pomisliš , da se poraduješ da im ne mislim dobro.Naprotiv.Sve nesuglasice ćemo mi riješiti i prevazići.pozicija i opozicija to u demokratskom društvu tako uvijek dižu buku.
  Naravno da ćemo graditi , pored ostalog i neuropsihijatriju, jer smo izašli iz odbrambenooslobodilačkog rata, i poslije svih muka koje smo imali stoljećima protiv tebe, tvojih amidža, dajđa, babe, i dide, ostaju ratne traume.Fala Bogu sad možemo u miru i slobodi raditi, ili ne raditi šta hoćemo, i kako hoćemo.
  Dakle, UUUUUUUUUUUUUUU, nemoj misliti da će se ponoviti 41. kada je tvoj babo odveo moje u jasenovac,Spavamo otvorenih očiju , osluškujući da nam se ne prikradete sa handžarom.
  Živjela RS!
  Živjela VRS, i naš đeneral Mladić!

 7. rixadu, 17.06.2011. 17:44:30
  Kako neznam rixi…
  Pa ljudsko pravo podrazumijeva pravo na malj dok stojis u redu.U Hrvatskim i Muslimanskim indoktriniranim uzdbenicima Srbi fakticki ili ne postoje ili su agresori.
  Pa ko (osim Srbina)citav zivot biti na prvadi boga izvrgnut ovolikim lazima,narod koji se branio od ustaskog noza,naziva se nacistom,prica se o agresiji(ej agresiji!)
  Eto ja kad udjem u njivu od mog cukundjeda,ja sam izvrsio agresiju.Oni nad kojima se vrsio genocid,sad se nazivaju genocidnim narodom.
  Pa u pravu si.
  Eutanazija je rjesenje.Dajte nam tu humanu smrtonosnu injekciju,pa da se ne mucimo ni mi a ni vi./
  Bolje je i to nego zivjeti sa zlotvorima.
  To su ljudska prava.

 8. Pitaj ovog latinovica sta pise u Srpskim udzbenicima. Jednom sam imao priliku citati Srspku istoruju i ostao sam zapanjen.. Bosanski kraljevi koji su vladali Bosnom uposte se ne spominju kao BOSANSKI nego kao SRSPKI kraljevi. (Naravno autor udzbenika se nije zapitao kako to da Srspski kraljevi onda ne vladaju Srbijom nego Bosnom, znaci ja bih trebao ocekivati da se u njemackoj istoriji nadju umjesto BOSANSKIH njemacki kraljevi koji vladaju Bosnom…)..

  Pa zapitaj se, ko je krv, ciji udzbenici, cija indoktrinacija, sto je dovelo do toga da ti uprkos cinjenici da si bosanac vise volis sujesdnu drzavu (srbiju) nego svoju.

  Ja sa Srbima imam jako uzajaman korektan odnos. Pogotovo sa beogradjanima gdje cesto odem. Oni imaju svoje a postoju moje i moju drzavu. Problem je sa ovim Bosanskim Srbima i Hrvatima i njihovim ne prihvatanjem svoje drzave.

  Ali gle cuda sve vise bosnjaka iz Sandzaka ne prihvata Serbiju i okrece se se Bosni. Na zalost stavovi vas „nasih“ Srba i „njihovih“ bosnjaka je realnost

 9. zbog citanja pogresne literature malo si izgubljen u definicijama ljudskih prava, genocida, agresije. Jer njhove definicije nemaju veze sa onim sto ti pises…. NDH i nacisti su suprotnost genocidu, ljduskim pravima i povelji UNa.. ne znam koja ti je to literatura mogla izjedanciti ali nebitno…

  „Oni nad kojima se vrsio genocid,sad se nazivaju genocidnim narodom.“

  Ja sam fakat tebi jednom pisao da si ti ucen (indoktriniran)da kad neko ubije Srbina je zlocin i genocid a kad Srbin ubije nekog nesrbina to je pravda..

  Mislim da se jedino na taj nacin moze tumaciti cinjenica da ste danas narod koji je stekao imidz genocidnog i jedini narod sa zivucim ratnim zlocnicnima osudjenih a genocid i jedini n narod koji slavi i velica i pruza podrsku kroz mitinge ratnim zlocincima

 10. i jedan i drugi bi popusili da im srbi, nisu stvorili drzavu u kojoj su oni predsjednici.partizani koji su stvorili jy bili su 99,99% srbi, a i dodiku napravismo drzvu ciji je on predsjednik.Moji su stvarali titi drzavu, a ja sa svojom vojskom i djeneralom dodiku.
  nego, smrdis puno.obrisi se bar sa travom kada niste pronasli jos papir.

 11. rixadu, 18.06.2011. 10:14:53
  Pa kako ces od Srpskog feudalca napraviti Bosanskog?
  To je moguce samo u glavama onih koji prepravljaju istoriju.
  Iskrivljeno shvatanje ne moze pojmiti znacenja i imena odredjenih teritorija,poput Raske,Bosne,Srbije,Zahumlja,Huma itd.
  Zajednicko sve i jednoj teritoriji je cinjenica da su Srbi zivjeli na tim prostorima i teritorijama.
  Sta je tu sporno?
  Ako ti i dalje nije jasno,onda bih te pitao jedno jednostavno pitanje (ovaj put od 50 tisuca kuna)…
  Sta Srbe cini Serbima a Muslimane Muslimanima?

 12. rixadu, 18.06.2011. 10:19:52
  Opet brkas babice i zabice,
  1.
  Kad se ubije Srbin,to je u stvari normalna stvar,poput svakodnevne stvari(primjera radi) kad se napijes vode.
  Time cinimo veliku uslugu covjecanstvu,cisteci svojet od parazita.(to ti je doktrina kojom se ti povodis a stvorio ju je poglavnik Ante Pavelic)

  2.
  E kad Srbin ubije nekoga.
  E to je genocid.
  Zasto?
  Zato sto se povodite onim gore pod 1

 13. @jahac

  1. kad covjek ubije covjeka NEMA RAZLIKE jel napadac ili zrtva srbin, crnac, bijelac, musliman, zidov…

  2. kad jedan narod ubija i protjerava drugi narod sa ciljem unistenja tog naroda to je GENOCID!

  To ti je pravni poredak a sve ostalo bilo Pavelicevo, Karadzicevo, Hiterovo, Mladicevo je monstrumsko

  E moj Jahac, dobar si ti momak al kad shvatis sustinsku razliku izmedju tvog tumacenja poredka i definicija o ljudksim pravima i kad budes gledao na zlocin kao djelo covjeka a ne kao djelo onog ili ovog pripadnika „plemena“ shvatices sutinsku razliku…..

  Zapmti ovo sto cu ti reci i bice ti zivot jednostavniji;ZLOCIN JE ZLOCIN.. BEZ OBZIRA KO GA POCINIO!!

  U suportnom otices u provaliju poput ovog prijedora pa ces se zatvoriti u kuci i neces smejti izaci iz njeg iz straha da ces sresti negok nesrbina….

 14. rixadu, 18.06.2011. 13:24:16
  Pa kad priznas da je Izetbegoviceva odluka o secesiji,GENOCIDAN POTEZ,kojemu je za cilj bio istrebljenje,portjerivanje Srba sa svojih ognjista,onda mozemo zapoceti konstruktivnu pricu.
  Htjeli ste unistiti Srpski narod i iskreno u jednom momentu na pocetku rata sam pomislio da je sve okrenuto protiv nas i da je sve gotovo,medjutim na kraju rata sam shvatio da je nemoguce unistiti cijeli jedan narod,bez obzira koliko je neprijatelj ispunjen mrznjom.

 15. važno je da se prijedorom širi miris tamjana i svi nečastivi i smrdljivi iako dođu manji su od makovog zrna.
  Nesrba , srećom dobronamjernih ima puno.
  Nisam od strašljive sorte, naprotiv, junačke i slobodarske.
  Zbilja smrdiš, obriši se travom ili kupusnim listom dok kalendarski ne dođeš do pronalaska papira.

 16. @jahac

  „Pa kad priznas da je Izetbegoviceva odluka o secesiji,GENOCIDAN POTEZ,“

  Moras prvo citati jahac.. Pa ces onda shvatiti pojam genocida.

  Ja sam ti ovih dana vrlo razumno pokusavao predociti i objasniti te pojmove a ti na osnovu toga zakljucjujes da je agresija ulazak u njivu da je secesija BiH kao republike od Jugoslavije genocid.. Pa po tebi su genocid izvrsili sve republike koje su iskoristile pravo na referendum o ocjepljenu od Jugosalvije a oni sto pobise Srebrenicane nisu pocini genocid…

  Nisi primitivac, to je jedino sto sam mogao zakljuciti ali moras jos puno citati… Kad budes citao vidjeces zasto je genocid pocinjen u Srebrenici a zasto genocid nije odvajanje republika od Jugosalvije… Skontaces to..

  Kad skontas onda ces poceti razmisljati kao normalan covjek a ne ovako nakaradno.

  Hvala Bogu pa ima Srba koji su prvo ljudi pa tek onda Srbi, bijelci, crnci, muslimani kriscani…

  Evo bas sam citao pismo jednog pravog Srbina koji nije zatrovan strahom i mrznjom ko ovaj prijedor.
  procitaj, iznenadices se

  http://www.sutra.ba/novost/34912/pismo-iz-srbije-o-sarajevu-

  OVi i ovakvi Srbi su i pravi Srbi, to su Srbi iz Srbije koji cijene i vole svoju drzavu i zato imaju normalan stav, nisu ispunjeni mrznjom i uzivaju u zivotu… sto se ne moze reci za ovog naseg eksponata! Ovi Srbi i vracaju vjeru u narod pokazujuci da ima jako humanog u tom narodu a ne samo ovakvih primtivaca poput priejdora. Na zalost prijedor je nasa bosanska realnost koje svaki normalan covjek stidi

 17. rixadu, 18.06.2011. 14:41:22
  B-)
  “ Na tablama sa imenima mesta natpisi na latinici bili su ižvrljani, dok su ispod njih naherenim i neujednačenim ćiriličnim slovima ispisana ta ista imena. Kako jadno, prljavo i besmisleno… Koliko mržnje, tupavosti, neprihvatanja! “
  Ne prihvatanja cega rixi?Islamske okupacije?

  “a ja sam se stidela i najdublje žalila zbog svega što smo vam učinili“
  I ovo je kazes Srpskinja pisalaB-)
  Jesi li siguran da nije Tadic,onaj pederofan,koji radi(znamo za koga)i koji radi protiv vlastitog naroda.
  Ali ima boga a nicija nije do zore.

  E pa neznam rixi,dali je ovo Turska propaganda,koja pokusava(nista novo)da pokaze kako su Srbi genocidni a eto ima i normalnih koji lafo cmizdre zato sto se neki pogani Srbin suprotstavio genocidu Srba smisljenom u tom “olimpijskom gradu“ u kojeme je jedno vrijeme,jedna od disciplina bila;“ubij Srbina u datoj jedinici vremena“,dok druga ekipa spremno ceka sa buldozerima tamo po Sarajevskim grobljima.

  E ta secesija,te trebljenje Srba po Sarajevu su stvari kojih se svakoko treba stidjeti.
  Medjutim zadojeni propagandom i gorepomenutim zivotnim stilom koji vam je poklonio vas poglavnik(gradjanin BiH),nikada se necete rijesiti crno-bijele slike.

  rixadu, 18.06.2011. 14:43:04
  Mi volimo svoju Republiku Srpsku i cijenimo svakog njenog gradjanina.
  Mejdutim nije ovo ratno doba rixi,zaboravi vremena kad ste palili,ubijali po Srpskoj.
  Srpska jos uvijek nije slobodna u potpunosti ali dace bog.
  Na ovaj nacin kao danas,mozemo se trpit u odredjenoj mjeri,ukoliko pederacija ne narusava suverenitet Srpske.
  Medjutim nemoj misliti da ce svaki napad biti ovoga puta spremno docekan.
  Nije ovo ’92 rixi kad Srbi nisu znali sta ce sa sobom,rastrgani izmedju lojalnosti SFRJ i JNA i neposredne opasnosti od istrebljenja.
  Sad rixi znamo sta hocemo.
  Vasa bolesna opsjednutost i glad za Srpskom zemljom,opsjednutost parama kroz ovu pljacku koje provodi aktuelno Sarajevo i slicno ne prolazi neopazeno.
  Pa nije niko toliko naivan da nasjeda na te euro-naci price.
  Prodali ste se jos jednom,po ko zna koji put u istoriji,pa poput ustasa pred Staljingradom sad vasi ginu po nekim “istanima“….
  E moj rix…obrazuj se ti malo,
  pa tebi jos nisu jasne niti osnovne stvari.
  Pa nije ovo mracni srednji vijek da se samo Turci obrazuju u Medresama.Naucila je “raja“citatB-)
  Eto u cemu je vas problem.

 18. Evo rixi da se malo obrazujes i divis djelima Biscana;

  Svoju tugu nije prebolio ni Milorad Kasabašić iz Johove koji je naknadno,
  u slobodi, ispjevao svakako najpotresniju baladu Kozare od 174 stiha Vapaje
  iz plamena,90′ Kao dječak doživio je zločin ustaša u zaseoku Ševarlije 15. juna
  1944. godine, u kojem su pale 72 žrtve.91′ Sa nezacijeljenom ranom u srcu
  »dolazio je u rodno mjesto kod rođaka i prijatelja i, podsjećajući se na ratne
  dane i navedene žrtve, o tome je napisao.. ,«92′ istinom nadahnuto, snažno
  djelo.
  Motiv je postepeno sazrijevao; iz višegodišnjeg ćutanja jednoga dana
  izvio se krik, oživjela su, ko zna koji put, ratna sjećanja i tako nastali Vapaji:
  »Rat mi je presjekao djetinjstvo, razorio ga. Kao devetogodišnji dječak
  ponio sam u sebi samo užasan strah, sliku krvi i leševa što plivaju Unom…
  Kad god bih došao u selo, na Unu, drhtao sam i plašio se. Tresao sam se od
  svega što sam doživio na obali te rijeke. I to je trajalo sve do jednog dana kad
  sam, opet, došao na Unu. I baš tada, rijeka je pobješnjela — izlila se i poplavila
  i njive, i cestu, i kuće. I nikada do tada nisam vidio ništa strašnije što
  priroda pripremi, a i veličanstvenije i silno… Baš tada, začudo, strah dječački,
  ratna rana, iščeznu. Začuđen i zadivljen uzviknuo sam:

  Uno, ili da te krivim,
  il’ da ti se divim!

 19. Evo ti rixi i malo Kozaracke poezije;B-)

  ….koju ste preskocili u osnovnoj skoli….
  Da ti se nadje i da se i ti malo obrazujesB-)
  Obrati paznju na ono;zandari mi odnjeli pistolju./..

  Dabogda se ponosio
  k’o or’o visinom,
  k’o more dubinom,
  k’o Lijevče polje konjima,
  • a Knešpolje bunama.«

  Žari, pali, moj pištolju mali
  dok te nisu oteli žandari…
  Ne bojim se ni boga ni kralja,
  ni tri para knežičkih žandara..
  Žandari mi odnijeli pištolju,
  a ja baja nabavio bolju.

  Snijeg pada i hoće i neće
  Moj se dragi na ustase kreće.
  Oj cetnici, braćo moja mila.
  Je 1′ vam teška ofanziva bila.

  Petrovačko ravno polje,
  Cvili narod od nevolje,
  Gladni kruha žedni vode,
  Željni pravde i slobode.
  Biće kruha, biće vode,
  Biće pravde i slobode
  Kad nas naši oslobode.«

 20. Pjesma Vapaji iz plamena136′ potresno je poetsko svjedočanstvo o zločinu
  ustaša u Ševarlijama. Odmah valja reći da je u dugom tekstu ove pjesme
  umjetnik nadmašio hroničara. Milorad Kasabašić je zadržao istorijsku podlogu
  događaja, ali je razvio dramatičnu epsku radnju i ostvario nekoliko jezivo
  upečatljivih slika.
  U uvodnom dijelu balade pjesnik se obraća zvijezdi Danici, svjedoku zla
  one junske noći na obali Une i teškim riječima kune Pavelića, najvećeg krvnika
  ovog vijeka, a potom dočarava redom pojedinosti događaja i nadahnuto
  priča o spuštanju tihe večeri nad Unu, prikradanju ustaša, masakriranju triju
  žena-mlinarica i paljenja kuća, o stradanju djece (brata i sestre) i spaljivanju
  živih u jednoj kući, o plaču djeteta kraj zaklane majke. Nezaboravne su slike,
  kao što je ova:
  Uska traka druma se zabijeli,
  jedan krvnik ostalima veli:
  »Sve koljite što vam ruku dođe,
  ništa živo ne smije da prođe
  od Johove ili od Bačvana,
  ako prođe, kukat će vam nana«.
  Kroz tamu se čuše tihi glasi
  triju žena što su kući pošle,
  ali tamo nikad nisu došle.
  Torbice ih pritiskale male
  zadnjeg brašna što su ga imale
  nosile su žureći se kući
  da ispeku djeci kolač vrući.
  Priskočiše krvoločne zvijeri
  prema njima svaki nož uperi,
  slabe žene mučiti stadoše.
  Popadaše torbice sa leđa,
  žuto brašno prosu se kraj međa,
  zaplakaše tri kukavne majke:
  ostaše im dječica nejaka
  dvoje-troje imala je svaka.
  Grozne muke njihove su bile,
  kad su zadnje svoje suze lile.

 21. Evo mene turci, da li sam vam nedostajao?_
  RIXADU i ostali ostavio sam vam da proč;ite ko su bili četnici, ravnogorci, Jugoslovenska vojska u otadžbini, partizani. Da li ste išta naučili. Ako niste neznam kako da vas podučavam o daljoj prošloj istoriji.
  Za napomenu BiH je vazda bila srpska. Potražite Turci gdje su bile granice Dušanovoig carstva, mnogo će te biti iznenađeni

Оставите одговор