Mр Горан Латиновић: О хрватским уџбеницима историје (1)

Након анализе историјских неистина у уџбеницима који се користе у школама у ФБиХ, Фронтал.РС доноси фељтон о уџбеницима историје у Хрватској. Треба ли рећи да хрватски основци и средњошколци уче о Србима искључиво у негативном контексту, осим када су у питању Срби које помоћи нових "повијесничара", Хрватска присваја себи. Пише: Горан Латиновић Након стицања независности […]

четвртак, јун 2, 2011 / 12:00

Након анализе историјских неистина у уџбеницима који се користе у школама у ФБиХ, Фронтал.РС доноси фељтон о уџбеницима историје у Хрватској.

Треба ли рећи да хрватски основци и средњошколци уче о Србима искључиво у негативном контексту, осим када су у питању Срби које помоћи нових "повијесничара", Хрватска присваја себи.

Пише: Горан Латиновић

Након стицања независности 1991. године један од најзначајнијих задатака хрватске државе био је посвећен одгајању свијести о слави и величини хрватског народа у прошлости и о његовој "хиљадугодишњој" државности. Такво настојање није имало за једину сврху обликовање идентитета савременог хрватског човјека (што је свакако био један од приоритета), већ и његово припремање како за тадашње акције хрватске државе, тако и за оне које би тек требало да услиједе. Осим кроз масовне медије, прије свих телевизију, најпогодније средство за остваривање тог циља били су, природно, уџбеници историје за основне и средње школе.

Хрватска прошлост од раног средњег вијека до краја XVIII вијека представљена је у уџбеницима за шести разред основне школе и други разред гимназије, период од краја XVIII вијека до 1918. године представљен је у уџбеницима за седми разред основне школе и трећи разред гимназије, а теме из бурног XX вијека (након 1918) садржавају уџбеници за осми разред основне школе и четврти разред гимназије. Митологизација хрватске прошлости најизраженија је у првим генерацијама уџбеника, али је она више или мање присутна у готово свим хрватским уџбеницима из посљедње деценије XX вијека и с почетка XXI вијека.

Истовремено, историја Срба представљена је готово искључиво у негативном контексту, осим уколико неке територије, догађаји и личности из српске историје нису представљени као дио историје Хрвата, што није риједак случај у хрватским уџбеницима.

Међу уџбеницима који третирају најстарији период хрватске историје значајно мјесто заузима онај чији је аутор Иво Макек. Уџбеник је доживио четири издања и био је у употреби до школске године 1996/1997. Нове политичке околности настале након 1991. омогућиле су Иви Макеку да свој уџбеник из средине 80-их година XX вијека, који је написао у коауторству са Јосипом Адамчеком, значајно измијени и прилагоди новој ситуацији.

Oд Јадрана до Дунава

Пишући о досељавању Хрвата, као и о територији коју су они населили, аутор помиње византијског цара Ираклија I који је Хрвате позвао да се боре против Авара и додаје: "Hrvati su zaista došli u Dalmaciju, zaratili sa Avarima i pobijedili ih, te naselili čitavo njezino područje od Drine i Dunava do Jadranskog mora". На мапи испод овог текста црвеним стрелицама означени су правци досељавања Хрвата, а плавим стрелицама правци досељавања Словена. Аутор не наводи разлике између Хрвата и Словена. Такође, на карти је великим словима записано "Hrvati" на пространој територији од Вараждина до Цавтата, а малим словима записано је "Srbi" на веома уској територији између ријека Таре, Дрине и Лима.

Осим што је и становнике Дукље убројао у Хрвате, Иво Макек каже да је источна граница подручја које су населила хрватска племена било корито ријеке Дрине, истичући да је досељавање Хрвата било "poput bujice, koja se zaustavila na obalama brze Drine, ali je zapljusnula čitavo jadransko područje istočno i doprla čak u Grčku". На тој територији Хрвати су се стопили са старосједиоцима, па је у хрватском народном бићу присутно и илирско-келтско, романско, готско и аварско насљеђе.

Иво Макек пун је хвале за Људевита Посавског, а његов устанак против франачке власти (819–822) сматра задивљујућим подухватом. Међутим, нигдје не помиње његов бијег Србима (у Босну) "за који се народ казује да заузима велик део Далмације". Запис франачког аналисте не би се уклопио у Макекову причу о Хрватима као јединим становницима подручја од Истре до Дрине, и о Србима који само насељавају подручје између Таре и Лима. Осим тога, незахвалност коју је доњопанонски кнез испољио према српском кнезу који га је угостио, такође се не би уклопила у црно-бијелу слику о Србима и Хрватима изражену у овом уџбенику.

Миленијумска Хрватска

Аутор првог уџбеника историје за шести разред основне школе у независној Хрватској посебно истиче значај хрватског владара Томислава који је, према Иви Макеку, ујединио "приморску" и "посавску" Хрватску, а од тада "do danas, od Drave do mora prostire se jedna jedinstvena država – Hrvatska".

Осим што је поновио давно створени мит о двије Хрватске – "приморској" и "посавској" (који је дјелимично укоријењен и у српској историографији), Макек је изрекао вјероватно и највећу неистину у читавом уџбенику: да се од X па до краја XX вијека, током једног бурног миленијума, од Драве до Јадранског мора простирала и простире само једна држава – Хрватска. Хвалоспјев о Томиславу Макек је наставио његовим ратовањем против Бугара, истичући да је хрватски владар "spasio tada malu srpsku državu da bude možda zauvijek zbrisana s lica zemlje".

Осим кад пише о досељавању Хрвата, Иво Макек се позива на дјело византијског цара и писца Константина VII Порфирогенита из средине X вијека и кад говори о снази хрватске војске у доба Томислава, изражену у несумњиво претјераном броју пјешака, коњаника и бродова. Међутим, због селективног приступа овом историјском извору, Макек прећуткује оне његове дијелове који се тичу обима територије коју су населили Срби и Хрвати.

Према Константину VII Порфирогениту Хрвати не само да нису дошли до Дрине, него нису дошли ни до Неретве. Етничка граница између Срба и Хрвата у раном средњем вијеку пружала се много западније него што то хрватски митомани покушавају да представе и њу су чиниле ријека Цетина, хрватске жупе Имота, Ливно и Плива, као и долина ријеке Врбаса.

Хрватско-угарска држава

Мађарски краљ Коломан увјерио се и поред побједе на Гвозду 1097. "da se silom ne može održati u Hrvatskoj. Stoga je 1102. godine sklopljen ugovor između hrvatskih velikaša i kralja Kolomana. Taj se ugovor zove Pacta conventa". Тиме је формирана "hrvatsko–ugarska državna zajednica, odnosno Hrvatsko–Ugarska Država". На карти на којој је приказана ова "државна заједница" од Јадрана до Карпата пише "Hrvatsko–Ugarska Država".

Они хрватски научници који су важили као добри познаваоци хрватске средњовјековне историје одбацивали су овај извор или су га сматрали крајње непоузданим, дјелимично због тога што је настао тек половином или у другој половини XIV вијека, а дјелимично и због тога што су "takvi ugovori za pojmove XII st. potpuno nepoznati i nemogući". Meђутим, аутори хрватских уџбеника историје (уз један изузетак) уопште не доводе у сумњу вјеродостојност овог извора и приказују Хрвате као сасвим равноправан чинилац у "државној заједници" са Мађарима.

Иако је хрватска средњовјековна држава престала да постоји 1102. године, тј. постала је дио Угарског Краљевства, у свим хрватским уџбеницима нова држава након 1102. означена је као "хрватско–угарска" држава. Разлози политичке природе наметали су одбрану овог извора, јер је "Pacta conventa" један од темеља мита о хрватској "тисућгодишњој" државноправној историји.

(наставиће се)0 КОМЕНТАРА

 1. imalo razuman covjek moze zakljuciti da su svi udzebenici lagali.

  Bilo bi korisno utvrditi i izvesti zakljucak ko se sve lijepio na te lazi.

  Oni koji negiraju i pokusavaju diskreditirati rad pravosudja a narocito na temu ratnih zlocina su vjerovatno ti koji se inaljepise na lazi i sad ih pokusavaju odbraniti,te nastaviti tradiciju sirenja lazi o ovom zadnjem ratu

  …bice zaniljivo vidjeti u udzbenicima period od 1992-1995….

 2. „Oni koji negiraju i pokusavaju diskreditirati rad pravosudja a narocito na temu ratnih zlocina su vjerovatno ti koji se inaljepise na lazi i sad ih pokusavaju odbraniti,te nastaviti tradiciju sirenja lazi o ovom zadnjem ratu“

  БУАХАХАХА, ало дервише немој се више вртети у круг… јбг, знам да те боле ови текстови али престани онда да их читаш и иди на неки турски форум.

  А да не мислиш можда да ће неки „уџбеник“ „стручњака“ Енвера Имамовића да каже како је стварно било? 😀

 3. „Zato se ti toliko boris protiv suda“

  Какав суд, каква борба? Бре, насрадине дервишлијо, ти стварно у Бога не верујеш…! B-)

  „arhiva medjunarodnog suda sa brojnim dokumetnima, video materijalom i transkriptima, presudama nakon zatvaranja ostaje dostupnima istoricarima, publicistima, analiticarima i kao nezaobilazani cinjenicni materijal!“

  Тако је!: Ћеле кула, Јасеновац, Фамагуста на Кипру, Кочевје, Миљевина, Ђетиња, Ливањске урвине и јаме, магаза Пере Симића из Дрињаче где сте покланим људима цедили крв у бурад, Кравица и Братунац, оскрнављена гробља, данашње скрнављење православног храма у Сарајеву, на стотине џамија подигнутих од камења и на месту хришћанских богомоља, Нашице, Јадовно, Градишка….. докле више да набрајам?…. на сваком кораку сведоци злочиначке и геноцидне политике западних империјалиста и фашиста и турско-сараценских крвника.

 4. srle, 03.06.2011. 07:50:21
  Moguce je.
  Postoje podaci da su Srbi bili vecinom katolici,primivsi katolicanstvo od Franaka.(tacnije Karla velikog).
  Daljnji razvoj dogadjaja i Vizantijska okupacija istocnog dijela je napravila daljnje raslojavanje Srbalja.

  bake, 02.06.2011. 22:07:27
  Srbi uce da je Federacija BiH proizvod dnavnopoliticke potrebe zapada i ima ogranicen rok trajanja,poput jogurta.B-)

 5. @daragh

  Ti se moras odluciti za Jasenovac. Do podne sam ti ja glavni krivac i zlocinac odgovoran za Jasenovac, od podne do navecer NDH i nacisti a predvecer prosiris zlocine i okrivis zapadne fasite i imeprijaliste i te tursku. Il da mi zakljucimo da je ovaj danasnji ustaski svijet kriv za to sve, lakse cemo te shvatiti…

  Tebi stvarno nije lako kad odlucis otici van granica BiH odnosno ako se ikako odlucis. UStvari tebi nije lako ni van RS izaci. Svakako si rekao u jednom od postova da je i Srbija ustaska i da njom vladaju ustase…..

  @jahac

  ovo sto Srle govori o Srbima tj pravolsavcima u Bosni to ti je period dolazka turaka i pocetka okupacije Bosne gdje su mnogi Katolici uz bogumile prelazili na Islam (pa sad imas mene muslmimana 😉 ) ili su prelazili na pravoslavstvo jer su osmanlije bile u ratu sa katolicima te su bolje podnosili pravoslavce od katolika.

  Ja sam svakako bio u prilici da slusam hrvatske nacionaliste koji su mene svojatali hrvatskim cvijecem a Srbe prezirali jer su izdali toboze Hrvate kada su sa katolicansktva presli na pravoslavlje samo kako bi sacuvali svoju guzicu od turaka. Odnosno da su to posrbljeni hrvati….Nesto slicno ideoloskim uvjerenjima srpskih nacionalista o muslimanima kao poturcenim Srbima.

  @jahac
  „Srbi uce da je Federacija BiH proizvod dnavnopoliticke potrebe zapada i ima ogranicen rok trajanja,poput jogurta.“

  Srbi uce da je Bosna prolazna……

 6. rixadu, 03.06.2011. 10:57:47
  Samo te promatram,
  Tipicna Paveliceva teorija,
  Pravi si Hrvatski cvijet.
  Po tebi su svi bili katolici prije Turaka…a pravoslavci dosli sa Turcima……e ovakve ustasluke mozes cuti samo u “ustaskim novostima“ i to onim emigracionim….
  Cak su i ovi domaci prestali da trube o tome.
  Pa se sad ti svrstaj…

 7. @jahac

  To jeste ustaska terija ali to nije teorija vec ideologija. Takva razmisljanja su dovela do toga da uvijek u Bosni imamo najkvavije sukobe.

  Slazem se,
  sve je manje nacionalista ( i Hrvatskih i Srpskih) koji se bave tim pitanjem. Mada se jos i od Hrvata a i od Srba moze procitati koja recenica njihovog tumacenja mojih predaka (jedni govore kako su oni bili katolici pa misle da sam ih izdao ili da sam nekakavo njihovo cvijece, a drugi govore da sam bio pravlsavac pa samo onda izdao svoj Srspki narod).

  Nadam se da ce tako iskrivljene ideologije koje se same pobijaju ubrzo i nestati i da ce indoktirinirani nappokon shvatiti da svako ima pravo biti ono sto on zeli i tako nas pustiti na miru

 8. rixadu, 03.06.2011. 11:44:58
  Istina je da je dosta Srba pod pritiskom Madjara i Venecije presla na katolicanstvo u sirokom opsegu juzno od Save.Istina je takodje da je dobar dio presao na Islam i Osmanskom periodu.Neki su presli iz Katolicanstva a mnogo veci dio iz Pravoslavlja,jer jednostavno je bilo jako malo katolika u to vrijeme.
  Ne poricem mogucnost da su tvoji preci presli iz Pravoslavlja u Katolicanstvo,pa poslije tiga na Islam.
  Medjutim to meni i dalje nista ne mijenja.Ti si sada Srbin Islamske vjeroispovjesti.
  Pravi Hrvati zive jedino u Podravini i nesto malu u Zagorju.
  Ustaska teorija tvrdi da pravoslavlje nije ni postojalo prije dolaska Turaka.Koji su to nonsensi,pobijanje postojanja mnogobrojnih hiljadugodisnjih pravoslavnih manastira od obala Jadrana,preko Dalmacije pa dp obala Save.
  Srbijanski manastiri su samo mlaki odjek pravoslavlja,koje je cvjetalo ovdje i koje je Vatikan opstruirao vec nekih 1000 godina.
  E moj rixi,pa ti stvarno vjerujes u Latinske ujdurme…

 9. rixadu, 03.06.2011. 11:44:58
  Istina je da je dosta Srba pod pritiskom Madjara i Venecije presla na katolicanstvo u sirokom opsegu juzno od Save.Istina je takodje da je dobar dio presao na Islam i Osmanskom periodu.Neki su presli iz Katolicanstva a mnogo veci dio iz Pravoslavlja,jer jednostavno je bilo jako malo katolika u to vrijeme.
  Ne poricem mogucnost da su tvoji preci presli iz Pravoslavlja u Katolicanstvo,pa poslije tiga na Islam.
  Medjutim to meni i dalje nista ne mijenja.Ti si sada Srbin Islamske vjeroispovjesti.
  Pravi Hrvati zive jedino u Podravini i nesto malu u Zagorju.
  Ustaska teorija tvrdi da pravoslavlje nije ni postojalo prije dolaska Turaka.Koji su to nonsensi,pobijanje postojanja mnogobrojnih hiljadugodisnjih pravoslavnih manastira od obala Jadrana,preko Dalmacije pa dp obala Save.
  Srbijanski manastiri su samo mlaki odjek pravoslavlja,koje je cvjetalo ovdje i koje je Vatikan opstruirao vec nekih 1000 godina.
  E moj rixi,pa ti stvarno vjerujes u Latinske ujdurme…

 10. @jahac

  ja znam da sam tebi srbin islamske vjeropovjesti ali isto tako sam hrvatskim nacionalistima poturceni hrvat tj katolik odnosno hrvatsko cvijece.

  Stvarno mi raste samopouzdanje sa ovim prisvajanjem, kao da sam Sergej Barbarez pa me svojtaju Nijemci da igram za njih nogomet:)

  Moras se dogovoriti sa Hrvatima jer i jedni i drugi imaju kvaziargumente i satraste se oko tog prisvajanja bosanskih muslimana pa se probaj dogovoriti sa njima kako da nastavite ovo dosadno prisavajanje

 11. Насрадине, не бих да упадам у твоје и jahacеве дискусије, али мислим да мало превише себи дајеш на важности. Мислим, откуда ти идеја да си ти некоме потребан??? Уреду за твоје најближе, али што би ти био потребан Србима да те својатају?? За хрвате нећу да коментаришем, али знам да сте браћа – „вештачка“ или „природна“, сасвим свеједно. Дај, сомуна ти, спусти се на земљу. B-)

  Ја лично више се дивим Србину муслиману него неком „обичном“ Србину – баш зато што знам какво је „гоњење“ морао да претрпи са обе „стране“ да би показао своје српство као нешто најдраже. Зато држим да и Мехмед Селимовић и Емир Кустурица, две велике Србенде модерног доба, требају ако не сада, а оно у некој будућности бар своје улице да имају у сваком граду.
  Муслимани који су се одрекли српства нису за својатање, него за презир, тако да не знам зашто би те ко својатао.

 12. „Ti se moras odluciti za Jasenovac. Do podne sam ti ja glavni krivac i zlocinac odgovoran za Jasenovac, od podne do navecer NDH i nacisti a predvecer prosiris zlocine i okrivis zapadne fasite i imeprijaliste i te tursku. Il da mi zakljucimo da je ovaj danasnji ustaski svijet kriv za to sve, lakse cemo te shvatiti…“

  Не, не морам се одлучити јер сте ви сви исти – у чему је уопће разлика??? Зато што си био убица и крвник у другој унофирми, је ли??? „Same shit, different asshole“.
  😀

  „Tebi stvarno nije lako kad odlucis otici van granica BiH odnosno ako se ikako odlucis. UStvari tebi nije lako ni van RS izaci. Svakako si rekao u jednom od postova da je i Srbija ustaska i da njom vladaju ustase…..“

  Ок, навикао сам да лајеш к’о кер и лажеш к’о женско, као и да прекрајаш моје реченице и питања – али да брабоњчиш да сам казао нешто што НИКАДА НИГДЕ нисам написао – е, то је новина….али читајући шта пишеш, стварно је код тебе све могуће – можда ускоро и небо постане зелено, а трава плава. B-)
  Ако сам поменуо домаће плаћенике и квислинге, све што сам казао је да они нису далеко ни од турчења, обзиром шта су до сада урадили – мислим, одређени Срби су некада мењали веру да би сачували положај и спахилук, као што је онај Махмут Бранковић из 15 века што му је нишан у муслиманском селу Бранковићи код Рогатице – али да сам негде казао да су „усташе“???? ИЗВОЛИ ПОКАЗАТИ ГДЈЕ!!!!!????? Ја вас ионако зовем ендехазлијама – што и јесте! – појам „усташ“ не користим. Ту си се спрцо…. B-)

 13. „srle, 03.06.2011. 07:50:21 [6667]
  to je sve zato sto su Srbi prvo bili katolici pa promijenili vjeru… hoce se to desavati nevjernicima… „

  Штрумпфе, да ти ниси похађао неко сјемениште у швапској или енглеској? Свет се већ упознао са праксом коју фратри спроводе са малим дечацима. Је л’ да? Не зове се то бадава „СЈЕМЕНИШТЕ“! :D:D:D

Оставите одговор