Мр Горан Латиновић: Интегрално бошњаштво или муслиманско бошњаштво (3)

У трећем дијелу фељтона о уџбеницима из којих историју уче дјеца у Федерацији БиХ, Горан Латиновић се бави свим именима којима је себе називало становништво БиХ муслиманске вјероисповјести. Босанскохерцеговачки муслимани су у периоду од 1868. до 1995. године, по званичним прописима, девет пута мијењали назив свог националног идентитета (османски, турски, босански, српски, хрватски, југословенски, неопредијељени, […]

четвртак, мај 12, 2011 / 06:00

У трећем дијелу фељтона о уџбеницима из којих историју уче дјеца у Федерацији БиХ, Горан Латиновић се бави свим именима којима је себе називало становништво БиХ муслиманске вјероисповјести.

Босанскохерцеговачки муслимани су у периоду од 1868. до 1995. године, по званичним прописима, девет пута мијењали назив свог националног идентитета (османски, турски, босански, српски, хрватски, југословенски, неопредијељени, му-слимански и бошњачки).

Ове честе промјене оставиле су траг и на савремене историчаре код којих је такође присутна извјесна колебљивост, односно нејасноћа шта у ствари означава појам "Бошњак". Тако су аутори муслиманског уџбеника за седми разред основне школе из 1994. написали: "Iako je izraz Bošnjak u Bosni i Her-cegovini za vrijeme osmanske vladavine uglavnom upotrebljavan kao oznaka za bosanskog muslimana, u XIX. stoljeću se pojavljuje ideja integralnog bošnjaštva". Међутим, у издању уџбеника из 2001. (у којем су неке лекције штампане ћирилицом) овај став је преиначен: "Иако је израз Бошњак у Босни и Херцеговини за вријеме османске владавине углавном употребљаван као ознака за цјелокупно становништво, у XIX. стољећу се појављује идеја интегралног бошњаштва".

Интегрални Мухамед

О колебљивости босанскохерцеговачких муслимана и њихове интелектуалне елите свједоче и ставови једног од главних идеолога савременог "бошњаштва" Мухамеда Филиповића, који је 1973. године говорио о овој етнополитичкој концепцији као о "превазиђеној и пораженој идеји". У "необошњаштву" иза 1992. године постоје двије струје: "интегрално бошњаштво" по којем су "Бошњаци" сви становници Босне и Херцеговине, без обзира на вјерску припадност, и "муслиманско бошњаштво" по којем су "Бошњаци" само муслимански становници Босне и Херцеговине. Ове недоумице одражавају се и на савремену муслиманску историографију.

Ибрахим Тепић и Фахрудин Исаковић пишу да је устанак у Херцеговини и Босни (1875–1878) довео "bošnjački narod u veoma težak položaj", а главни разлог због којег су Србија и Црна Гора ушле у рат против Османског Царства била је њихова тежња за подјелом "bosanskog teritorija". У балканским ратовима (1912–1913), који су били освајачки, над муслиманима су извршени "masovni zločini, progoni, ubijanje i pokršćavanje". Аутори тврде да је циљ "srpske i crnogorske politike bio da terorom istrjebe sve što nije pravoslavno. Time je dugoročno određena vjerska i nacionalna politi-ka Srbije i Crne Gore". Уџбеник завршава наставном јединицом о положају Босне и Херцеговине под аустроугарском управом, у којој је истакнуто да је аустроугарски режим посебну пажњу посвећивао "Bošnjacima" које је сматрао "najdržavotvornijim narodom". У уџбенику нема ни помена о настојању аустроугарског режима да, с ослонцем на муслиманске земљопосједнике, створи вјештачку "босанску" нацију (а не "бошњачку"), као и да је такво настојање било дио аустроугарске политике да-љег продора на исток.

Мали, безначајни…

Исти аутори написали су и први муслимански уџбеник за трећи разред гимназије, који је незнатно проширенији. Једна од допуна односи се и на Начертаније, за које је речено да је настало због тежње Срба да "njihova mala i beznačajna država po-stane snažna". Оно је остало "do najnovijeg vremena opsesija velikosrpskih političara". Писци муслиманских уџбеника историје требало би да знају да је Начертаније створено ангажовањем британске и француске владе, као и пољске емиграције, због бојазни да би нова власт у Србији након 1839. могла напустити њихову политику окупљања Јужних Словена око Србије и потражити ослонац у Русији. Према томе, Начертаније није било само плод размишљања Илије Гарашанина о стварању српске државе у њеним етничким границама, са могућношћу да једног дана пре-расте у југословенску државу, већ и резултат настојања влада двију западних сила да сузбију руски утицај у Србији и на Балкану.

Такође, ваљало би напоменути да су пресудну улогу у ширењу мита о "Великој Србији" имали аустроугарска дипломатија, која је дискредитовањем Србије настојала да спријечи стварање српске државе у етничким границама и да нађе оправдање за мјере које је намјеравала предузети против Србије убудуће, и Римокатоличка црква, која је своју агресивну политику према југоисточној Европи правдала објашњењем мисије у име европске цивилизације, тј. као брана продору "бизанта".

…немилосрдни Срби

Једна од допуна у уџбенику за трећи разред гимназије односи се и на Велику источну кризу (1875–1878), током које су Срби "nemilosrdno uništavali sve na što su nailazili. Bošnjaci nisu imali gdje da sklone svoje porodice. Harale su bolesti i glad. Muslimanima nije bilo mjesta tamo gdje su dospijevali pobunjenici, Crnogorci ili Srbi". Ибрахим Тепић и Фахрудин Исаковић узроке свих српских устанака током XIX вијека налазе у жељи Срба за уништењем муслимана. У уџбенику нема ни помена о стварним разлозима који су доводили до оружаних побуна. Аустроугарске власти су 1875. забиљежиле низ свједочанстава Срба избјеглих из Босанске Крајине која упечатљиво говоре о муслиманском насиљу. Један од избјеглица рекао је да "Turci u kuće kršćanske zalaze i na silu od nas otimaju što im je volja, navodeći da oni na oto pravo imadu". Забиљежено је и ово свједочанство једног од избјеглих Крајишника: "Ubijeli pako Turčin Srbina pak se obitelj prituži, dođe Turčin najdulje na 1 mjesec dana u prosti aps; ranili pako Srbin Turčina, ma najmanje, onda ga osude, da u Vidin na robiju ići mora i to na 10–16 godina".

Колебљивост и нејасноћа у вези имена националног идентитета босанскохерце-говачких муслимана присутни су и код аутора уџбеника у којима је представљена историја након 1914. године. Аутори првог муслиманског уџбеника за осми разред основне школе, који је објављен 1994. године, искључиво употребљавају израз "Муслимани". Мустафа Имамовић, један од аутора овог уџбеника, још 1990. године заступао је став да је "бошњаштво" давно превазиђено као могућа национална одредница босанскохерцеговачких муслимана и да је "већини становника Босне и Херцеговине, без обзира на вјероисповијест, оно неприхватљиво као евентуално заједничко национално име". Међутим, исти аутори, укључујући и Имамовића, у уџбенику који је објављен 1996. године умјесто појма "Муслимани" употребљавају израз "Бошњаци", не само кад пишу о босанскохерцеговачким муслиманима, већ и о муслиманима у Рашкој.

У предговору уџбеника за осми разред основне школе из 2001. године дато је објашњење у којем је речено да "Бошњаци" све до шездесетих година XX вијека нису били признати као нација, када је то учинио Савез комуниста Југославије, али под "neodgovarajućim (vjerskim) nazivom – Muslimani". Аутори овог уџбеника кажу да су босанскохерцеговачки муслимани своје "historijsko ime – Bošnjaci, vratili tek na Prvom bošnjačkom saboru 29. septembra 1993. godine, u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu".0 КОМЕНТАРА

 1. Smusenost muslimanskih ideologa nema granica.
  Laz radja laz pa se nakon nekoliko ponovljenih,vrate na pocetak,zaboravljajuci pritom,odakle je pocela laz i sta su juce slagali i tako ukrug.
  Zato i danas imamo objasnjenja,koja (primjera radi)tvrde da je JNA okupirala BiH i pomogla Srbe,da bi poslije rekli sami da je JNA izdala muslimane.U medjuvremenu su muslimani naravno napustili JNA jer su tvrdili a je tudja,pa su htjeli da se vrate da se domognu oruzja,koje je sad i njohovo,kad ono odjednom cetnici pripucase(koji su pali s marsa) i tako bez kraja i pocetka….

 2. jahac,
  predpostavljam da po tvom srbi nisu radili nikakva zlodjela tokom proteklog rata,da srbi nisu nikog silovali i odvodili u koncetracione logore(kojem je svjedocio cijeli svijet).
  Isto ovo vjerovatno nisu radili ni u drugom svijetskom ratu.
  A recimo nad srbima je sve gore navedeno radzeno,Jasenovac itd.
  Prijatelju je li tebe stid da pokazujes svoj idiotizam i koliko si glup i nepismen.

 3. bake, 13.05.2011. 21:35:04
  Kao prvo.Posto vidim da si napregao mozak iz sve snage,sto je urodilo(cudna mi cuda)recenicom da su Srbi krvozedni i genocidni.Pa iiako to nema veze sa temom,koja je ovdje otvorena,reci cu ti nesto u vezi toga;
  Vidis bake,upravo su muslimani bili pod propagandom i izmisljenim mitovima cijelo vrijeme a ne Srbi.
  Opet ces tvrditi da su Srbi izdali drzavu a ne vi?
  Tvoja crno bijela slika bi se trebala upotpuniti informacijom da je vase rukovodstvo vama serviralo secesiju,pa onda kako posljedicu toga “preporuku da se ne ide sluziti JNA“.Ne znam koliko godina imas ali znas ti to sve dobro i znas da nisi u pravu jer se inace nebi ni javljao niti lajao bez potrebe.
  Sta ste ocekivali;secesiju rpotiv nase volje,pa,posto smo mi jedini i ostali u kasarnama,da lijepo damo nasim koljacima ono sto smo zatekli u njima.Ne,niste normalni.
  I da,zlodjela je je bilo na sve strane a nisu pocinjeni samo pod strane Srba(kako je vama receno).Bio je gradjanski rat a ne agresija.
  Tema je ovdje tvoja nesigurnost u vezi osnovne stvari koju svaki indijac=nac u svijetu zna.Neizgradjeni identitet i neozbiljan i nespretan pokusaj rpoturanja tzv.bosnjastva u …naravno politicke svrhe.

 4. Ko god kaze da nije volio SFRJ laze.
  Ali kad je vec doslo do raspada te drzave odvajanjem njenih republika,koje je priznao cijeli svijet,ne znam koje vama dao za pravo da vi budete policijaci.
  Podsjecam te,BiH je vecinom gradzana odlucila da bude samostalana,a to sto vecina pravoslavaca u BiH nije izasla na referendum to nema veze.Referendum o nezavisnosti BiH proveden je 29. februara i 1. marta 1992., na kojem je 64 do 67% od biračkog tijela izašlo na glasanje, a gotovo 98% je glasalo za nezavisnost. Kao odgovor na Referendum, srpske paravojne jedinice su podigle u razdoblju od 1. do 5. marta barikade u Sarajevu i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

  Pitanje za tebe-pa sta ti mislis cemu sluzi glasanje,jer po vama ako ne izadzu svi na glasanje,glasnje nije validno.
  E prijatelju iz tog razloga je potrebna vecina,sto je bio slucaj i u referendumu o nezavisnoj BiH.

  Po vasoj logici sad svaka bosnjacka kuca,svako selo u rep.srpskoj moze traziti da se odvoji i pripoji federaciji jer po vama njih niko nije pitao da li oni zele rep.srpsku.

 5. bake, 14.05.2011. 09:32:17
  Pa kako vam ne dosadi da ispadate glupi non stop.
  Jeste nama to imponuje ali dosadilo brate.
  Kakva volja “graDZana“?Ustav ’74 je i bio napravljen da bi svi narodi bili “ravnopravni“.Bilo je tu i katastrofalnih promasaja ali poenta je u tome sto je isti ustav razbio SFRJ,pa time razbio i Srbiju i na kraju krajeva BiH.Vi ste se polakomili da “preskocite“dio ustava koji vam nije odgovarao a ono sto vam je odgovaralo,toga se drzite ko pjan plota.
  Nama nije nista drugo preostalo nego da se i mi branimo istim ustavom,koji je najmanje nama i odgovarao.
  Pa sta sad,stalno vam nesto ne odgovara.Mislite da se cijeli svijet treba povinopvati vasim zeljama?
  Sta lupas?Kakva kuca?Ne brkaj babe i zabe.

 6. Pa dobro o kakvom vi odcjepljenju onda pricate ako moraju saglasnost dati sva tri naroda.
  Vi samo uzimate ono sto vama pase,isto kao i iz Dejtona.
  Kad ja postavim ovako tezu da se moze odcjepiti i kuca koja ne zeli biti u RS, onda ja mijesam babe i zabe.
  Mr Biggy,
  sa ovom tvojom konstatacijom se vecina ljudi slaze,samo dogovor i kompromis.I vecinu obrazovanog,normalnog svijeta boli dupe ko ce biti na celu drzave pravoslavac,musliman ili katolik samo da se dobro zivi.
  A ti elep81,
  sta mi svugdje napali a vi tako opasni pa svugdje pobijedili,i to jos bez oruzja(jer niste imali nikakve koristi od JNA). Ha,ha,ha
  Ma ja upravu si,slike koje su obisle cijeli svijet,na kojima se vide stradanja civila,maltretiranja i ubistva po logorima ,protjerivanja iz svojih domova su ustvari radili muslimani a ne pravoslavci.Ha,ha,ha.
  Pa nije cijeli svijet corav.
  Tri dana ponavljaj sebi neku laz,i poceces vjerovat u nju.
  E to se vama desava.Vi ste rodzeni u lazi i djeca vam se radzaju u lazi.
  Neka vam je dragi bog na pomoci.

 7. Баке,ви живите у лажи и превари!Напади на Србе су почели почетком марта 1992 прво у Броду па у априлу у Дервенти у којој сте убили 36 мојих суграђана у насељу Чардак!Због тих злочина у САД-у је ухапшена Азра Башић која је заклала оца мог школског другара!http://search.yahoo.com/r/_ylt=A0oG7m5Dss5NvRYA4tFXNyoA;_ylu=X3oDMTE1bzVmZHNvBHNlYwNzcgRwb3MDMQRjb2xvA2FjMgR2dGlkA1NNRTAyOF8xODU-/SIG=13o5cmces/EXP=1305413283/**http%3a//www.wtsp.com/news/article/181815/81/Kentucky-woman-Azra-Basic-indicted-for-Bosnian-war-crimes

 8. Баки,сине…државно уређење Б/Х није идентично пре и после Дејтона,тако да мешаш бабе и жабе.Твој закључак је идиотски.Када будемо расписали референдум о независности наравно да ће одлучивати сви конститутивни народи РСа.Са друге стране,оа где ти живиш?У Швици?Ово је овде Балкан,код су се још питали нормални?Кад су били већина?

  И велики поздрав мом суграђанину „елеп-у“.

 9. Хахахахахахахаха…ми нећемо рат,наравно.До заданог циља ћемо доћи на примерен начин.Па распишите референдум сада,исто вам је,ни у једном случају нам не можете ништа.

  Са друге стране,није лепо од тебе што о својим муслиманима мислиш да нису нормални.Јер су они 90их расписали референдум за рат.

 10. иако знам да је пропагандни дискурс присутан у текстовима овог аутора тренутно друштвено пожељан ипак бих препоручио да се мало прочита и рецимо нешто од Доситеја Обрадовића (нешто смо га заборавили??), Димитрија Туцовића (нарочито када се ради о српско-албанском питању), Светозара Марковића.. и из њихових радова се може много историје ишчитати.
  пажњу такође обратити копије чланака из новина обављиваних у Београду током 2. сјветског рата као што Српске новине, Службени гласник, Обнова, Коло и други.. тек тако млади историчар може сагледати догађаје потпуније без падања у замке које други постављају.

  „давно превазиђено као могућа национална одредница“… нације су ионако вјештачки конструкти давно превазиђени али то, очигледно, ни вама а ни онима који успостављају неке нове одреднице није нико јавио…

Оставите одговор