Мормонска црква даровала ЕКГ апарат

Педијатријском одјељењу Опште болнице Приједор представници Цркве Исуса Христа светаца даровали су данас ЕКГ апарат вриједан 6.000 КМ. Педијатар кардиолог Нада Рајлић рекла је да ће овај апарат много помоћи у дијагностици кардиоваскуларних обољења код дјеце, а да је значај тога већи ако се зна да су та обољења по учесталости на првом мјесту у […]

петак, јул 8, 2011 / 16:14

Педијатријском одјељењу Опште болнице Приједор представници Цркве Исуса Христа светаца даровали су данас ЕКГ апарат вриједан 6.000 КМ.

Педијатар кардиолог Нада Рајлић рекла је да ће овај апарат много помоћи у дијагностици кардиоваскуларних обољења код дјеце, а да је значај тога већи ако се зна да су та обољења по учесталости на првом мјесту у свијету, док су овдје водећи узрок смртности, одмах иза малигних обољења.

"Нажалост, њих нису поштеђена ни дјеца. Осим срчаних мана, код дјеце су све чешћа кардиоваскуларна обољења која су раније погађала само одрасле. Све је већи број дјеце са повећаном тјелесном масом коју често прате хипертензија и повећана вриједност шећера у крви", навела је Рајлићева.

Она је подсјетила да је у Општој болници Приједор прошле године откривено 70 хипертоничне дјеце, а да су код неке од њих нађене чак комликације дијабетеса, као што су промјене на лијевој комори, промјене на крвним судовима ока и позитивне бјеланчевине у мокраћи.

"Та хипертрофија лијеве коморе најлакше се открива управо овим апаратом, као и поремећаји срчаног ритма. Они су код дјеце најчешће бенигни, али има и оних тежих", истакла је Рајлићева, додајући да је педијатрија до сада имала троканални, а сада је добила шестоканални ЕКГ.

Говорећи и опремљености педијатрије приједорске болнице, Рајлићева је нагласила да је за беби бокс најпотребнији дигитални билирубинометар да се малим бебама не би морала вадити крв из вене, а за дјечије одјељење аспиратор за кардиопулмоналну реанимацију.

Брачни пар Џим и Деби Ериксон из америчке државе Јута, представници Цркве Исуса Христа светаца посљедњих дана у свијету познатије под именом мормонска, подсјетили су да су прије неколико мјесеци организовали курс за неонаталну реанимацију за педијатре широм БиХ који је похађало и особље приједорске болнице.

"Приликом евалуације курса обишли смо и ово одјељење и тада се одлучили да овим љекарима помогнемо једном оваквом донацијом", казала је Деби Ериксон.

Она је подсјетила да је раније било и донација за бањалучки Црвени крст и за Завод "Мирослав Зотовић" у Трапистима, наглашавајући да ће Република Српска остати у дугорочним плановима за хуманитарне активности ове цркве.

Мормонска црква броји 14. 000.000 чланова у свијету.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор