Мокра Гора: Отворен први музички фестивал

У Дрвенграду режисера Емира Кустурице на Мећавнику у Мокрој Гори отворен је Први мокрогорски музички фестивал. Програм фестивала пред храмом Светог Саве почео је синоћ наступом дјеце са етно-одсјека музичке школе из Краљева пјесмама из старе Србије, а након њих наступили су чланови анасамбла "Коло" из Београда са три кореографије. Сликар, музичар, појац и вођа […]

недеља, август 7, 2011 / 10:28

У Дрвенграду режисера Емира Кустурице на Мећавнику у Мокрој Гори отворен је Први мокрогорски музички фестивал.

Програм фестивала пред храмом Светог Саве почео је синоћ наступом дјеце са етно-одсјека музичке школе из Краљева пјесмама из старе Србије, а након њих наступили су чланови анасамбла "Коло" из Београда са три кореографије.

Сликар, музичар, појац и вођа ансамбла "Запис" Павле Аксентијевић изјавио је да је Дрвенград већ постао митско мјесто гдје су многе врсте умјетности пронашле себе, а посебно филм и музика.

"Амбијент за наступе уличних свирача на малим, уским дрветом поплочаним улицама Дрвенграда није могао бити бољи. Шта рећи о месту где су се сместили мајстори за израду старих музичких инструмената са својим једноставним алатима. А тек како дивно звучи духовна музика између дрвених кућа Дрвенграда потпомогнута звуцима црквеног звона са главне улице Иве Андрића", каже Аксентијевић.

Покровитељ првог мокорогорског музичког фестивала Емир Кустурица каже да је то што се ових дана дешава на улицама и трговима Дрвенграда замишљао још када је у његовој глави никла идеја да се на вјетровитом Мећавнику изгради град од дрвета.

"Ови музички догађаји међу путницима намјерницима, љубитељима музике, гостима Дрвенграда стварају код човјека позитивну катарзу у ово суморно вријеме, што је позитивно и што показује да је овакве манифестације могуће организовати и кад у државној каси нема пуно пара за културу", рекао је Кустурица.

Он се осврнуо и на изградњу Андрићграда на ушћу ријеке Дрине у Вишеграду.

"Андрићград у Вишеграду треба да буде остварење идеје да се ренесанса у дрвету и камену отјелотвори на просторима западне Србије и Источне Босне", рекао је Кустурица и додао да Отоманска империја није на овим просторима градила грађевине од камена иако га је било на претек, јер је знала да овдје неће заувијек остати.

У току дана улицама Дрвенграда ће свирати улични свирачи на старим инструментима, а у 18.00 часова ће се у дворани "Проклета авлија" одржати концерт Павла Аксентијевића.0 КОМЕНТАРА

  1. „Андрићград у Вишеграду треба да буде остварење идеје да се ренесанса у дрвету и камену отјелотвори на просторима западне Србије и Источне Босне“

    А Република Српска дала паре за изградњу… Фуј!!!x-(

Оставите одговор