Могућа тужба због књиге о Бин Ладеновом убиству

Пентагон би могао да тужи бившег припадника америчких специјалних снага који је у књизи детаљно описао акцију од маја 2011. када је убијен Осама бин Ладен у Пакистану. Адвокати Министарства одбране обавијестили су бившег припадника морнаричких "Фока" да је прекршио споразум о неодавању војне тајне. – Он је са морнарицом склопио споразум 2007. о неодавању […]

недеља, септембар 2, 2012 / 13:36

Пентагон би могао да тужи бившег припадника америчких специјалних снага који је у књизи детаљно описао акцију од маја 2011. када је убијен Осама бин Ладен у Пакистану.

Адвокати Министарства одбране обавијестили су бившег припадника морнаричких "Фока" да је прекршио споразум о неодавању војне тајне.

– Он је са морнарицом склопио споразум 2007. о неодавању тајни – саопштено је из Пентагона.

Књига "Тежак дан" "Но изи деј", која је написана под псеудонимом Марк Овен, биће објављена наредне седмице, наводи ББЦ.

Ни Пентагон, ни ЦИА, ни Бијела кућа нису прегледали књигу прије објављивања и званичници упозоравају да би оптужнице могле да се односе на непрописно одавање тајних информација.

Џех Џонсон, адвокат Пентагона, поручио је аутору књиге у четвртак да га споразум који је потписао обавезује да никад не одаје повјерљиве информације.

– По мишљењу Министарства одбране ви сте прекршили споразум о неодавању информација који сте потписали – рекао је он.

У писму аутору адокат наводи да ће Пентагон размотрити све правне лијекове на располагању.

Ове седмице саопштено је да је књига у супротности са званичном верзијом догађаја.

У књизи се наводи да је Бин Ладен убијен док је гледао са прозора своје спаваће собе док су "Фоке" трчале уз степенице, пренијела је агенција АП.

Амерички званиници рекли су да је Бин Ладен убијен када се сакрио у собу, јер се страховало да ће узети оружје.

У књизи се открива да командоси нису велики обожаватељи америчког предсједника Барака Обаме, иако су поздравили његову одлуку да покрене операцију.Оставите одговор