ММФ у Мокрој Гори

Назван је ММФ, али дужнике не гони, већ чува културну традицију. Реч је првом Мокрогорском музичком фестивалу (ММФ), који ће, под покровитељством Емира Кустурице и на иницијативу тима музичких педагога, бити одржан у Дрвенграду од 6. до 8. августа. – Тих дана биће свирке у сваком кутку Дрвенграда, и то од врхунских музичких домета до […]

четвртак, јун 2, 2011 / 06:45

Назван је ММФ, али дужнике не гони, већ чува културну традицију. Реч је првом Мокрогорском музичком фестивалу (ММФ), који ће, под покровитељством Емира Кустурице и на иницијативу тима музичких педагога, бити одржан у Дрвенграду од 6. до 8. августа.

– Тих дана биће свирке у сваком кутку Дрвенграда, и то од врхунских музичких домета до уличних свирача и дјечје музике. Доћи ће и Јури Башмет из Москве, најбољи виолиниста свијета, као и многи домаћи виртуози и умјетници, који наше културно благо и аутентичну традицију чувају од заборава. Овај први фестивал музиком представља културно наслијеђе Србије, а од следеће године добија међународни карактер – каже за „Политику” Емир Кустурица.

Основна замисао је да музички ММФ скрене пажњу јавности на оне наше умјетнике који већ деценијама, вођени ентузијазмом и љубављу, спасавају наше културно благо и чувају најређе примере љепоте наше традиције. Зато су учесници различитих интересовања и жанрова: у распону од древне средњовековне духовне музике до народних мелодија и игара, па и они који стварају инспирисани српским музичким наслијеђем.

Најављено је да ће на фестивалу у Дрвенграду учествовати чувар најстаријих звукова Драгослав Павле Аксентијевић, гитариста и перкусиониста Бранко Тријић, виртуоз на дувачким инструментима Милош Николић, који се бави византијском, српском и балканском изворном музиком, умјетник свирач и градитељ инструмената, Вељко Николић познат као Папа Ник, Ансамбл „Коло”, певачица Бранислава Подрумац и многи други.

Сви ови етно музичари током три фестивалска дана замениће концертне бине и дворане дрвеним платоима, сокацима и раскрсницама Дрвенграда, уз сусрете са гостима и домаћинима овог јединственог насеља.

Упоредо са очувањем музичког наслеђа, ММФ пажњу придаје и развијању еколошке свијести. Зато ће овде бити организоване музичко-еколошке радионице у којима ће професори Јасна Јовићевић и Бојан Ивковић учити дјецу да граде инструменте од рециклираних материјала и кроз пјесму и игру им указати на значај очувања животне средине.Оставите одговор