Младић: Љекарски закључак не одговара утврђеној дијагнози

БЕОГРАД- Дарко Младић, син некадашњег команданта Војске Републике Српске /ВРС/ генерала Ратко Младић, прочитао је данас испред Специјалног суда у Београду налаз пет судских љекара који су прегледали његовог оца и оцијенио да љекарски закључак о његовој способности не одговара постављеној дијагнози и да ће због тога поднијети тужбу Европском суду за људска права у […]

недеља, мај 29, 2011 / 19:15

БЕОГРАД- Дарко Младић, син некадашњег команданта Војске Републике Српске /ВРС/ генерала Ратко Младић, прочитао је данас испред Специјалног суда у Београду налаз пет судских љекара који су прегледали његовог оца и оцијенио да љекарски закључак о његовој способности не одговара постављеној дијагнози и да ће због тога поднијети тужбу Европском суду за људска права у Стразбуру.

Дарко Младић је нагласио да се у закључку наводи да је његов отац способан да приступи суду и да прати ток суђења, те да његово здравствено стање не захтијева болничко лијечење, иако је прегледом дијагностикован психо-органски синдром, што значи губитак спознајне способности и способности памћења, а што је супротно са закључком изведеним из дијагнозе.

"Да ли неко са таквим симптомима може да прати суђење као што стоји у закључку", упитао је Младићев син и подијелио новинарима испред Специјалног суда у Београду дијагнозу и закључак љекара о здравственом стању његовог оца.

Дарко Младић је рекао да у налазу љекара пише "да је прегледом нађено да пацијент болује од више хроничних болести и то психооргански синдром, стање послије целеброваскуларно инсута, стање после инфаркта миокарда, стабилна ангина пекторис и артеријска хирептензија уз визуричне сметње".

"Изражена је слабост десне руке и десне ноге уз отежан ход што је последица прележаног удара. У питању су хронична обољења без акутних погоршања. Пацијент је способан да приступи суду и прати ток судског поступка. Актуелно здравствено стање не захтева болничко лечење. Допунска дијагностика биће урађена амбулантно", наводи се у закључку дијагнозе урађене 26. маја.

Дарко Младић је нагласио да се слаже с дијагнозом коју су констатовали љекари јер она одговара симптомима које показује његов отац, али да се не слаже са закључком да је процесно способан. Он је рекао да ће затражити да његовог оца прегледа независни тим љекара, додавши да му је у суду речено да "судије приликом доношења одлуке не гледају дијагнозе већ им је битан само закључак".

Он је најавио да ће поднијети тужбу Европском суду за људска права у Стразбуру због тога што се погрешним закључком крше људска права његовог оца, јер је очигледно да он није био способан да приступи суду на саслушање послије чега је истражни судија констатовао рјешењем да су испуњене претпоставке за изручење Младића Хашком трибуналу.

Дарко Младић је истакао да његова интервенција не представља одуговлачење поступка јер је према закону битно да се неко прво оспособи за суђење, те додао да се његов отац "губи на тренутке и прича догађаје из прошлости".

Он је позвао хашке експерте да дођу и увијере се у здравствено стање његовог оца, а хашке власти да уваже реалност "као што саме стално траже", те поручио домаћим властима поручио да би требало да "испоштују законске процедуре према којима екстрадиција у таквом стању није могућа".

Дарко Младић је процијенио да ће његов отац и сутра да преспава у Београду, јер би требало да се сачека одлука о жалби на рјешење о изручењу, која ће сутра бити поднијета суду.

Он је поновио поруку свог оца учесницима данашњег протеста у организацији Српске радикалне странке да "демонстрације протекну мирно и достојанствено и да не буде нереда".

Дарко је демантовао писање неких медија да је генерал Младић предсједника Српске радикалне странке Војислава Шешеља назвао "кретеном", те да му је отац рекао да би ангажовао Шешеља за адвоката или да Шешељ евентуално буде у његовом правном тиму.

"Такође, ми је рекао да нема ништа са Сребреницом, да је спасио жене и децу и да је његово наређење било да се евакуишу рањеници, жене и деца", нагласио је Дарко Младић и потврдио да ће вечерас доћи на митинг Српске радикалне странке, заказан поводом хапшења његовог оца.Оставите одговор