Локални избори у Италији: Тест за Берлусконија

У Италији је данас почео други круг локалних избора, који представљају велики тест за премијера Силвија Берлусконија, јер би, према опозиционим процјенама, могао да изгуби подршку у свом родном граду Милану. Скоро шест милиона Италијана гласа данас и сутра за градоначелнике и локалну управу у 90 градова и шест провинција, а резултати гласања очекују се […]

недеља, мај 29, 2011 / 19:45

У Италији је данас почео други круг локалних избора, који представљају велики тест за премијера Силвија Берлусконија, јер би, према опозиционим процјенама, могао да изгуби подршку у свом родном граду Милану.

Скоро шест милиона Италијана гласа данас и сутра за градоначелнике и локалну управу у 90 градова и шест провинција, а резултати гласања очекују се након што се гласање сутра заврши, јавио је Ројтерс.

Биралишта су данас отворена до 21 сат, а сутра ће бити отворена од шест сати ујутро до 13 сати.

У првом кругу избора Берлусконијева странка десног центра Народ слободе доживјела је пораз у четири своја јака упоришта – Торину, Напуљу, Болоњи и Милану.

Тако је у привредној престоници Италије и Берлусконијевој бази Милану кандидаткиња десног центра и садашња градоначелница Летиција Морати освојила само 41,6 одсто гласова, док је њен противник љевичар Ђулијано Пизапија освојио 48 одсто гласова.

Милано је под контролом десничара већ 20 година, а локални избори у овом граду ће, како се сматра, показати каква ће бити судбина владе, па чак и политичка будућност премијера чију популарност очигледно умањују бројни секс-скандали и судски процеси у којима се оптужује за корупцију.

Берлускони је након првог круга гласања упозорио је да би, у случају пораза кандидаткиње његове странке, Милано могао да постане „циганмала” и падне у руке екстремној љевици, а непосредно пре почетка данашњег гласања изразио је уверење да „резултати неће утицати на владу”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *