Мирослав \’Ја им не могу ништа\’ Миловановић: Биће ревизије концесија

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић изразио је увјерење да ће Министарство ускоро покренути ревизију концесионих уговора из ранијих година како би се стабилизовало стање у овој области и омогућило малим пољопривредним произвођачима да узимају под закуп или концесију пољопривредно земљиште. Миловановић је у Лакташима разговарао са начелником ове општине Милованом Тополовићем […]

уторак, фебруар 12, 2013 / 11:47

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић изразио је увјерење да ће Министарство ускоро покренути ревизију концесионих уговора из ранијих година како би се стабилизовало стање у овој области и омогућило малим пољопривредним произвођачима да узимају под закуп или концесију пољопривредно земљиште.

Миловановић је у Лакташима разговарао са начелником ове општине Милованом Тополовићем о проблемима пољопривредника са тог подручја.

На састанку је било ријечи о питању концесије и Нацрту закона о концесијама, а представници општине Лакташи истакли су да је највећи проблем што од општине није тражена сагласност када су додјељиване концесије на подручју општине, саопштено је из кабинета начелника.

Тополовић је указао да у садашњој ситуацији мали број концесионара има велике површине под концесијом, које нису адекватно искоришћене и не обрађују се.

"С циљем развоја пољопривредне производње, сагласни смо да би у интересу општине и Републике Српске било да се и малим пољопривредним произвођачима омогући издавање обрадиве површине под закуп или концесију како би на тај начин земља била обрађивана у пуном капацитету, а користи би имали сви", истакао је Тополовић.

Тема састанка било је и питање експлоатације шљунка из корита ријеке Врбас у току кроз подручје општине Лакташи, а вршилац дужности начелника општинског Одјељења за инспекцијске послове Весна Вулин истакла да су због неконтролисане експлоатације поремећени токови подземних и површинских вода и да се грађани свакодневно жале инспекцији.

"У Косијерову је чак угрожено и цијело једно насеље које би било поплављено у случају већег водостаја ријеке Врбас. Јављају се проблеми и у транспорту шљунка претовареним теретним возилима преко локалних путева који се оштећују", додала је Вулинова.

На састанку је закључено да се идуће седмице организује још један састанак у општини Лакташи којем би присуствовали и директор Јавне установе "Воде Српске", републички инспектор за воде, представници општине Лакташи и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Током састанка било је ријечи и о проблемима неплаћених премија за млијеко, пројекту додјеле супрасних назимица који је на подручју Лакташа успјешно завршен протекле године и постоји интерес да се и ове године реализује, те о пројекту изградње објекта за прераду и паковање воће и поврћа.

Закључено је да ће у наредном периоду министар Миловановић заједно са начелником Тополовићем провјерити стање на терену и посјетити пољопривредне произвођаче.

Састанку су присуствовали и помоћник министра Зоран Ковачевић, замјеник начелника Огњен Вулин, шеф Одсјека за пољопривреду Желимир Мирјанић и вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Бранкица Зелић./0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор