Мирна ноћ на Косову и Метохији

Протеклу ноћ Срби са сjевера Косова и Метохије провели су дежурајући на барикадама, док је широм покрајине било сасвим мирно. Еулекс би данас требало да се изјасни о преузимању случаја тринаесторице ухапшених вожаца фирме „Еурокоп” из Рашке, после иницијативе коју је јуче у разговору са представницима Еулекса покренуо државни секретар у Министарству за Косово и […]

понедељак, септембар 26, 2011 / 13:24

Протеклу ноћ Срби са сjевера Косова и Метохије провели су дежурајући на барикадама, док је широм покрајине било сасвим мирно.

Еулекс би данас требало да се изјасни о преузимању случаја тринаесторице ухапшених вожаца фирме „Еурокоп” из Рашке, после иницијативе коју је јуче у разговору са представницима Еулекса покренуо државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић.

Уколико Еулекс да „зелено светло”, једини од 13 адвоката који је српске националности, спреман је да покрене неопходну иницијативу за преузимање случаја, рекао је Ивановић у изјави Танјугу и оценио да је хапшење вожача покушај реванширања Србима који су бокирали прелазе 1 и 31 (Јариње и Брњак) на северу КиМ.

На северу Косова барикаде су, као одговор на довођење неоперативних косовских цариника на административне прелазе Брњак и Јариње, постављене на свим важнијим путним правцима у општинама Звечан, Косовска Митровица и Лепосавић, као и на административним прелазима Брњак и Јариње.

Поводом такве ситуације командант Кфора Ерхард Древс у својој првој изјави од ступања на дужност рекао је Танјугу да бројне демонстрације и блокаде путева не спречавају слободу кретања само Кфору и другим међународним мисијама, већ и самим грађанима.

Древс је оценио да је стање на сjеверу покрајине стабилно и изразио наду да ће у интересу грађана, поготово на сjеверу, бити пронађено рjешење, које се, како је истакао, тражи прије свега на политичком нивоу.

„Укупно гледано, стање на овом нивоу је ипак стабилно и надам се за све грађане Косова, поготово на сјеверу, да ће доћи до неког рјешења, које се тражи прије свега на политчком, а мање на војнотехничком и практичном нивоу”, рекао је Древс извештачу Танјуга.

Поводом напете и компликоване ситуација на сјеверу покрајине реаговао је и шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић оцјенивши да за рјешење проблема Косова – Ахтисаријев план није прихватљив за Србију. Он, међутим, није искључио могућност да и та опција буде прихваћена као основа за разговор уколико би тај документ претрпио значајну дораду.

„Ми смо спремни да када се уђе у разговоре о сјеверу Косова прођемо кроз све опције тако да и та може бити коришћена као основа за тај разговор, при чему сам Ахтисаријев план није прихватљив, мада у себи има позитивних елемената који би морали претрпјети значајну дораду”, рекао је Стефановић Танјугу.

Последњи дан седмице протекао је мирно широм Косова и Метохије, а обиљежила га је литургија у цркви успења пресвете Богородице у Ђаковици, коју су служили митрополити црногорско-приморски Амфилохије и епископ рашко-призренски Теодосије.

У истој цркви након 12 година обављено је вјенчање једног брачног пара српске националности.Оставите одговор