Министарство штрајкачима НП Сутјеска: Не пристајемо на уцјене, вратите се на посао

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске не пристаје на уцјене и очекује од Штрајкачког одбора ЈУ НП "Сутјеска" да се држи договора и позове раднике да се врате на посао.

среда, децембар 29, 2021 / 13:56

Напомињемо да су Влада Републике Српске и ресорно министарство све своје обавезе према ЈУ НП "Сутјеска" за 2021. годину, у укупном износу од 1,080,000 КМ, извршили почетком децембра текуће године.  Поред редовних транши, Министарство је, на захтјев Управног одбора и директора  ЈУ НП "Сутјеска"  обезбиједило да се почетком ове седмице из Компензационог фонда Републике Српске исплати 250.000 КМ због смањеног обима пословања изазваног пандемијом корона вируса, што значи да је овој јавној установи у текућој години исплаћено укупно 1,330,000 КМ.

Такође, истичемо да је ЈУ НП "Сутјеска" у 2020. години укупно дозначено 1,302,542 КМ, од чега 1,140,000 КМ, као редовна транша са буџетске позиције Трансфери за националне паркове, док остало чине средства из Компензационог фонда Републике Српске, којима су регулисане обавезе по основу пореза и доприноса за све запослене у ЈУ НП "Сутјеска" за март, април и мај и нето загарантована плата за април, у укупном износу од 162.542 КМ, иако у том периоду нису радили.

Дакле, за 2020. и 2021. годину ЈУ НП "Сутјеска" је исплаћено укупно 2,632,542 КМ јавних средстава.

Иако су били обавијештени да су им средства од Компензационог фонда одобрена, Штрајкачки одбор је повео раднике у штрајк, што довољно говори да се иза свега крију неки други разлози, који више немају везе са материјалним и радно-правним статусом запослених у овој јавној установи.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и министар лично промптно су реаговали чак и на анонимне пријаве "групе радника", и именована је Комисија за утврђивање стања пословања у ЈУ НП "Сутјеска", која је утврдила низ неправилности, од којих је највећи број учињен у вријеме претходне управе. Извјештај Комисије је достављен на даље поступање надлежним органима.

Сматрамо да смо показали апсолутно разумијевање и пружили сву помоћ и управи и запосленима у ЈУ НП "Сутјеска" и да је крајње вријеме да схвате да осим права имају и обавезе. Дужни су да својим радом и домаћинским пословањем обезбиједе несметано функционисање природног добра које им је повјерено на управљање.

Позивамо раднике и управу ЈУ НП "Сутјеска" да проблеме који су заједнички заједно и рјешавају и да не допусте да својим рукама гасе туђе пожаре.Оставите одговор