Милан Петковић: ВСТС подноси извјештај Народној скупштини РС, а не обратно

Бањалучки адвокат Милан Петковић истиче да било какви закључци Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ не могу да обавезују Народну скупштину Републике Српске у вези са њеним закључцима о планираном суспендовању Закона о ВСТС-у и формирању овог правосудног тијела на нивоу Српске и наглашава да је формирање тог тијела на нивоу Српске један од начина за реформу правосуђа на нивоу БиХ које има много аномалија.

среда, децембар 15, 2021 / 17:53

"ВСТС подноси извјештај парламенту Републике Српске, а Народна скупштина Републике Српске не подноси извјештај ВСТС-у", изјавио је Срни Петковић, који је и потпредсједник Народне скупштине Српске.

Наводећи да је парламент Републике Српске у својим закључцима обавезао Владу Српске да у року од шест мјесеци припреми приједлог новог закона о ВСТС-у Српске, Петковић је истакао да је сада одговорност на Влади Српске која треба да уради и усвоји нацрт закона о ВСТС-у Српске.

"То не би било ништа ново јер је Република Српска раније имала ВСТС", појаснио је Петковић.

Према његовом мишљењу, није требало оснивати ВСТС БиХ, већ евентуално основати високи судски и високи тужилачки савјет, јер треба потпуно раздвојити те двије институције – не може се под исти кров стављати судство и тужилаштво.

"Мислим да би у том правцу требало да размишља и Влада Републике Српске и да раздвоји високи судски и високи тужилачки савјет у Републици Српској", рекао је Петковић.

Подсјетивши да је у претходним годинама трајала прича о структуралном дијалогу о реформи правосуђа у БиХ, Петковић је навео да нико не може рећи да у БиХ није потребна реформа правосуђа.

"Ово је један од начина како да се реформише правосуђе на нивоу БиХ које има много аномалија, а што је констатовано од свих релевантних политичких фактора, али и од међународне заједнице", истакао је Петковић.

Коментаришући чињеницу да породице погинулих из Републике Српске годинама указују на потребу реформе правосуђа у БиХ јер су незадовољне радом Тужилаштва и Суда БиХ, процесуирањем ратних злочина почињених над Србима, процесом тражења несталих Срба који је у потпуном застоју, Петковић је рекао да Република Српска никада није била задовољна радом Тужилаштва и Суда БиХ.

"Највише је процесуираних Срба за ратне злочине, а знамо да су се ратни злочин дешавали на свим странама и да су их починили припадници свих народа. То је показао Хашки трибунал, али смо сматрали да ће се домаће правосуђе озбиљније бавити тим питањем и процесуирати све одговорне за ратне злочине", рекао је Петковић, наводећи да је и Тужилаштво БиХ радило у корист и заштиту бошњачког интереса.

Коментаришући реализацију Ревидиране стратегије о процесуирању ратних злочина коју је раније усвојио Савјет министара, Петковић је рекао да је та стратегија "мртво слово на папиру", као што је велики број стратегија које је у прошлости донио Савјет министара.

"Не очекујем ништа ново, нити побољшање по том питању у наредном периоду", рекао је Петковић.

Чланови Високог судског и тужилачког савјета БиХ одлучили су да сутра покушају да усагласе саопштење о закључку Народне скупштине Републике Српске којима је планирано суспендовање Закона о ВСТС-у и формирање овог правосудног тијела за именовање судија и тужилаца на нивоу Српске.

Првобитно је било планирано да чланови покушају да данас усагласе саопштење, а да о овим питањима расправљају на наредној сједници Савјета која је планирана за 17. и 18. јануар или на посебној сједници ВСТС-а.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у петак, 10. децембра, Декларацију о уставним принципима, те четири информације о преносу надлежности са закључцима, међу којима је закључак о ВСТС-у. Тим закључком планира се да Влада Републике Српске припреми закон о ВСТС-у Републике Српске у року до шест мјесеци.Оставите одговор