Меркелова на тесту политичке зрелости

Њемачки канцелар Ангела Меркел суочава се са највећим политичким тестом, јер посланици Бундестага данас треба да гласају о проширењу обима Европског фонда за финансијску стабилност (ЕФФС) еврозоне. Подршка опозиције странака лијевог центра обезбиједиће већину којом ће Њемачка усвојити закон о проширењу ЕФФС, што су неке од чланица, попут Финске, већ учиниле, али неке се противе, […]

четвртак, септембар 29, 2011 / 09:36

Њемачки канцелар Ангела Меркел суочава се са највећим политичким тестом, јер посланици Бундестага данас треба да гласају о проширењу обима Европског фонда за финансијску стабилност (ЕФФС) еврозоне.

Подршка опозиције странака лијевог центра обезбиједиће већину којом ће Њемачка усвојити закон о проширењу ЕФФС, што су неке од чланица, попут Финске, већ учиниле, али неке се противе, као што је Словачка.

Међутим, аналитичари наводе да је политички штетно по канцеларку ако у коалицији на челу са Меркеловом има оних који се не слажу са новим проширењем ЕФФС-а вриједног 440 милијарди евра и због тога она мора да се ослања на опозицију.

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) Ангеле Меркел и савезници врше притисак на неколико дисидената до одржавања гласања у Бундестагу у 11.00 часова.

Други човјек странке ЦДУ Херман Гре рекао је да раде на убјеђивању посланика и да ће, према његовом мишљењу, гласање "бити тијесно", али да влада себе неће стављати у "понижавајућу позицију" да зависи од Социјалдемократа (СПД) и Зелених.

Меркелова покушава да убиједи своју коалицију да новац њемачких пореских обвезника изгласавањем новог пакета финансијске помоћи Атини неће бити протраћен, али не може да одбаци могућност да ће та средства бити отписана због евентуалног банкрота Грчке.Оставите одговор