Меркел: Увести санкције Бјелорусији

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да би ЕУ требало поново да размотри увођење санкција Бјелорусији послије недавно одржаних предсједничких избора на којима је поново побиједио досадашњи предсједник Александар Лукашенко. Меркелова је послије разговора са италијанским премијером Силвијом Берлусконијем оцијенила да „с великом забринутошћу гледа на развој догађаја у Бјелорусији”. Лукашенко је на изборима […]

среда, јануар 12, 2011 / 18:57

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да би ЕУ требало поново да размотри увођење санкција Бјелорусији послије недавно одржаних предсједничких избора на којима је поново побиједио досадашњи предсједник Александар Лукашенко.

Меркелова је послије разговора са италијанским премијером Силвијом Берлусконијем оцијенила да „с великом забринутошћу гледа на развој догађаја у Бјелорусији”.

Лукашенко је на изборима одржаним у децембру 2010. године, према званичним резултатима Централне изборне комисије, освојио близу 80 одсто гласова. Тиме је Лукашенко обезбиједио још један, четврти по реду предсједнички мандат.

Опозиција није, међутим, признала резултате избора, као ни бројне међународне организације које су навеле да је било озбиљног кршења закона.

Послије избора Лукашенко је одлучио да се обрачуна са опозицијом па је тако приведено више од 700 људи, међу којима су и седморица лидера опозиционих странака.

ЕУ и САД су раније увеле санкције за бјелоруске званичнике којима су забрањена путовања на Запад.

Бјелорусији је такође замрзнут и дио државне имовине на Западу, али су касније неке европске земље одлучиле да суспендују санкције како би охрабриле реформе у Бјелорусији.

Меркелова је данас оцијенила „да је, нажалост, поново дошло вријеме да се врате санкције”.Оставите одговор