Андроид рањивији од Иоса

Бројни сигурносни стручњаци за ову годину најављују пораст хакерских напада, злоћудних апликација и сличних напасти усмјерених према мобилним уређајима, а многи од њих као главну мету напада истичу управо уређаје које покреће мобилни оперативни систем Андроид. Први човјек сигурносне компаније Тренд Микро, Стив Ченг, дао је интервју Бизнисвику у ком је нагласио да је "Гуглов […]

среда, јануар 12, 2011 / 19:44

Бројни сигурносни стручњаци за ову годину најављују пораст хакерских напада, злоћудних апликација и сличних напасти усмјерених према мобилним уређајима, а многи од њих као главну мету напада истичу управо уређаје које покреће мобилни оперативни систем Андроид.

Први човјек сигурносне компаније Тренд Микро, Стив Ченг, дао је интервју Бизнисвику у ком је нагласио да је "Гуглов Андроид због своје ‘отворености’ знатно рањивији на хакерске нападе и вирусе од Епловог иОС-а".

"Скидамо капу Еплу због његове опрезности; већини вируса готово је немогуће дјеловати на Ајфон", додао је Ченг.

Гугл, творац оперативног система Андроид, програмерима широм свијета омогућује приступ изворном коду његовог система, а приступ је омогућен и злонамјернима, који га могу искористити за дистрибуцију злоћудних садржаја.

Ипак, Ченг наглашава да Еплов Ајфон није у потпуности имун на хакерске нападе, али изузетно их је теже извршити него на Андроиду. Штавише, анализе Тренд Микроа показују да је нападе на иОС могуће извршити тек тзв. “соушл нетворкинг триковима“, приликом којих се кориснике наведе на одређена веб одредишта преко којих се изврше напади на Ајфон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *