Медиафест: Трансверзала Дрвенград – Каменград – Кастел

Други Медиафест почео је синоћ журком у Демофест клубу, са бендовима Скрипта и Саундбит. Онај стручни или едукативни дио почео је данас на бањолучкој тврђави Кастел, предавањем под називом "брендирање" градова. О свом виђењу архитектуре и искориштавања простора, те историји људских насеобина говорио је прослављени српски режисер Емир Кустурица. Кустурица је одмах рекао да израз […]

петак, јун 10, 2011 / 14:32

Други Медиафест почео је синоћ журком у Демофест клубу, са бендовима Скрипта и Саундбит.

Онај стручни или едукативни дио почео је данас на бањолучкој тврђави Кастел, предавањем под називом "брендирање" градова.

О свом виђењу архитектуре и искориштавања простора, те историји људских насеобина говорио је прослављени српски режисер Емир Кустурица.

Кустурица је одмах рекао да израз "брендирање" представља продају "ничега", и нешто насупрот чега он уствари стоји и бори се, али се ипак одазвао позиву менаџера Ганета Пецикозе да наступи на говорници Медафеста.

Оснивач Дрвенграда, (Мећавник Града) у свом обраћању многобројној публици на Кастелу, гдје су се нашли представници свих медија из РС, БиХ, али и из регије, није се бавио рекламирањем и маркетиншком продајом неког града или његовог имена (бренда), него својим поимањем града као простора који треба да буде и функционално и естетски прилагођен човјеку. Поред архитектуре, Кустурица је причао о природним материјалима, као и нездравим утицајем свега што људи данас користе у свом животном окружењу, али баш због "брендирања" свега и свачега, пристају да живе у корист своје штете.

"Простор треба повратно и племенито да дјелује на човјека", појаснио је Кустурица, објашњавајући да народи на овим просторима, кроз историју, баш због историјских околности , али зато што нису ни били наклоњени томе, нису успјели да остваре такву филозофију у грађењу насеобина.

Српски режисер је кратко представио и неке појединости из пројекта Каменград, града који треба да се прави у Вишеграду, појашњавајући његову функционалност и естетско-архитектонски смисао, те утицај на локалног човјека.

Каменград није историјска реплика града који је ту био, није то ни Дрвенград, али јесте људска фикција историјске насеобине, која вјероватно никада није ни постојала, али и сама идеја о њој је довољно утемељење. Овај град би требао управо да оствари функцију повратног и племенитог дјеловања на човјека који у њему борави, појаснио је Кустурица.

Поменуо је да је наилазио на критике у почетку свог пројекта у Мокрој Гори, када су многи сумњали у туристички потенцијал будућег Дрвенграда. Но Дрвенград је успио, управо зато што је он успио да опмлемени простор између зграда активностима, и удахне живот свом дрвеном селу.

Медиафест наставља свој живот до сутра увече. Данас су на распореду била још два предавања, а остатак дана је резервисан за авантуру и забаву.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор