Маша и медвјед угрожавају безбједност Украјине

Невладина организација Савјет друштвене безбједности поднијела је украјинском парламенту, агенцији за биоскопе и радио-дифузној агенцији захтјев за забрану руског цртаног филма "Маша и медвјед" због тога што "угрожава безбједност Украјине", пренио је Тас.

уторак, јул 11, 2017 / 01:29

"Тај цртани филм је пропагандни медијски производ Русије који је веома опасан за украјинску безбједност", навела је у саопштењу та НВО из Одесе.

Према њима, "руски пропагандисти шаљу дјеци јасан сигнал – медвјед, традиционални симбол Русије, представљен је као велики и јаки јунак који без последица узима туђу имовину, куће и земљу".

Ти активисти тврде да је "Маша и медвјед" "пропагандни инструмент који дјеци намеће позитивну слику Русије".

Украјинци сада нису у могућности да гледају више од 600 руских филмова откако је 2015. ступио на снагу Закон о заштити информационог простора којим су забрањени филмови који садрже "руску пропаганду".

Предсједник Петро Порошенко је 2016. потписао закон који забрањује приказивање руских филмова насталих после 1. јануара 2014. због "повишеног нивоа заштите националне безбједности у информационој сфери".

У Украјини постоји све шири списак руских и свјетских културних радника који "представљају пријетњу националној безбједности земље", на ком се тренутно налази 83 људи.Оставите одговор