Марија Милић: Бајићу, пронађе ли представништво Српске у Израелу

Савјетник члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Марија Милић рекла је да би било добро да се СНСД-ов посланик Вања Бајић информисао прије коментарисања дипломатске комуникације Републике Српске и БиХ са Израелом, будући да би сазнао за одличне званичне, али пријатељске односе Младена Иванића и његовог кабинета са званичним Израелом, а сјетио би се и да представништво Републике Српске у Јерусалиму његова влада још није нашла.

четвртак, август 2, 2018 / 17:18

”Делегација коју је предводио Младен Иванић, а у којој сам била и ја, у марту прошле године боравила је у званичној вишедневној посјети Израелу и Палестини. Имали смо званичне и врло пријатељске сусрете са предсједником Израела Реувеном Ривлином, премијером Израела Бењамином Нетањахуом, министром одбране Авигдором Либерманом, предсједником израелског парламента Јулијем Еделштајном, а посјетили смо и Његово блаженство патријарха Јерусалима и све Палестине Теофила Трећег у Јерусалимској патријаршији. Разговарали смо и са представницима Свјетског јеврејског конгреса и пословним људима Израела, те посјетили Меморијални центар за јеврејске жртве Холокауста током Другог свјетског рата "Јад Вашем" у Јерусалиму, гдје је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић положио вијенац у Сали сјећања и на обиљежје логора Јасеновац”, подсјетила је Милићева у изјави БН ТВ.

Током вишедневне посјете, подсјећа савјетница српског члана Предсједништва, имали смо званични састанак са предсједником Палестине Махмудом Абасом.

”Дипломатски контакти са обе земље нашом прошлогодишњом посјетом подигнути су на виши ниво, а међусобни односи, не само предсједника, већ комплетних делегација прерасли су у пријатељске. Нажалост, на званичним састанцима у Јерусалиму потврђено нам је да представништво Републике Српске у Израелу не постоји и да нема никакве званичне дипломатске комуникације Републике Српске и Израела”, каже Милићева.

Она је нагласила да би били захвални посланику Бајићу кад би саопштио јавности кад је била посљедња званична, како каже, одлична комуникација са Израелом,” будући да смо прилично тужни и узнемирени због чињенице да представништво Републике Српске, иако су дуго обмањивали јавност да постоји, још није нађено”.

”Осим тога, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић крајем августа не иде у Палестину”, нагласила је Милићева.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Вања Бајић рекао је данас Срни да Српска на челу са предсједником Милорадом Додиком има пријатељске односе и сарадњу са Израелом, те да сваки вид комуникације са Палестином не смије бити злоупотријебљен да би били нарушени односи Српске и Израела.Оставите одговор