Старјешине ВРС: Нико не ради ништа против проусташких кажњавања

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ Милован Милутиновић сматра да је продужење притвора за два мјесеца некадашњем официру у органима безбједности Пете војне области ЈНА Дани Лукајићу /67/ израз опредјељења хрватских власти да се суди свим припадницима ВРС, без обзира да ли су учествовали у рату на простору Хрватске.

четвртак, 2 августа, 2018 / 16:59

Он је рекао Срни да је очито да представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ нису ништа учинили да се прекине еуфорија проусташких кажњавања и привођења припадника српског народа само зато што су носили униформу и бранили свој народ.

Милутиновић је позвао припаднике српског народа, посебно борце, да избјегавају одлазак на љетовање у Хрватску, јер их може задесити судбина какву су већ најавиле "Мајке Сребренице" састављањем списка од 20.000 припадника Војске и Полиције Републике Српске.

Жупанијски суд у Загребу продужио је притвор за два мјесеца некадашњем официру у органима безбједности Пете војне области ЈНА Дани Лукајићу.

Лукајић је ухапшен 30. јуна у Личком Петровом Селу. Њега су хрватски полицајци извели из аутобуса којим је група ходочасника путовала на обиљежавање 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

Министарство унутрашњих послова Хрватске саопштило је да је Лукајић, некадашњи официр у органима безбједности Пете војне области ЈНА, ухапшен због сумње да је "починио ратни злочин против ратних заробљеника у логору Мањача код Бањалуке у септембру 1992. године".