Мајкрософт оптужује Гугл да прати људе на интернету

Након што је откривено да је Гугл пронашао начин да прати кориснике Сафарија, и ако подешавања то онемогућују, Мајкрософт је изашао са изјавом да Гоогле исто то ради и корисницима Интернет Експлорера. Наиме, Мајкрософт тврди да је Гугл преварио и Интернет Експлорер и навео га да прихвата колачиће који омогућавају праћење корисника. Када је откривено […]

среда, фебруар 22, 2012 / 15:32

Након што је откривено да је Гугл пронашао начин да прати кориснике Сафарија, и ако подешавања то онемогућују, Мајкрософт је изашао са изјавом да Гоогле исто то ради и корисницима Интернет Експлорера.

Наиме, Мајкрософт тврди да је Гугл преварио и Интернет Експлорер и навео га да прихвата колачиће који омогућавају праћење корисника.

Када је откривено да се то догађа у случају Сафарија, Гугл је тврдио да се ради о грешци, пише Арс Техника, те да је то изоловани случај. Међутим, Дин Хачамович потпредсједника Мајкрософта тврди другачије.

Саопштење овим поводом објављено је јуче, а Гугл није пуно чекао да им одговори.

Они кажу да је "заобилажење" блокаде колачића на ИЕ уобичајена пракса за модерне сајтове, те да то раде и велики сајтови као што су Амазон и Фејсбук.

Гугл каже да их Мајкрософт оптужује за кршење протокола (П3П) старог десет година, а добро је познато свима, па и Мајкрософту, кажу из Гугла, да је сајтовима са модерним веб функционалностима немогуће да га испоштују.

П3П, "Плтформа приватних Преференција", је стандард за мрежу стар који сајтови могу користити како би описали на који начин користе колачиће и информације корисника, а Експлорер је једини "велики" прегледач који подржава П3П.

Према извјештају Карнеги Мелона из 2010. године, пронађено је чак 11 хиљада сајтова који заобилазе овај протокол, кажу из Гугла, а опције као што су Лајк дугме, или +1, не би радиле када би се строго придржавали Мајкрософтових правила, истичу они.

Агенција АФП преноси да је јуче поднијета тужба америчком Федералном суду у којој се тражи да Гугл плати одштету због кршења приватности милиона људи.Оставите одговор