Мађари са својим историјским тепихом узбуркали духове у СЕ

Велики тепих који је Мађарска поставила у холу зграде у којој је сjедиште Савjета Европске уније, како би обиљежила почетак свог предсједавања Унији, критикован је због непримјерене националистичке носталгије власти у Будимпешти. Мајдарска влада је тепих величине 202 квадратна метра поставила у сједишту Савјета ЕУ, гдје се састају званичници из 27 држава чланица Уније. На […]

субота, јануар 15, 2011 / 12:02

Велики тепих који је Мађарска поставила у холу зграде у којој је сjедиште Савjета Европске уније, како би обиљежила почетак свог предсједавања Унији, критикован је због непримјерене националистичке носталгије власти у Будимпешти.

Мајдарска влада је тепих величине 202 квадратна метра поставила у сједишту Савјета ЕУ, гдје се састају званичници из 27 држава чланица Уније.

На тепиху је предстаљена хронологија историјских догађаја, мађарски краљеви, композитори и научници, а критику је изазвала мапа Велике Мађарске из 1848. године, када је владала великим дијелом данашње Словачке, Румуније и других сусједних земаља, пренио је Би-Би-Си (ББЦ).

Аустријски члан Евопског парламента Улрика Лунацек изјавила је да мапа, која се налази у централном дијелу тепиха, представља тренутну намјеру мађарског премијера Виктора Орбана да „превазиђе Тријанонски споразум”, који је потписан 1920. и којим је Мађарска изгубила двије трећине територије.

„То је веома назадан став Орбана, који уопште није у правцу заједничке европске будућности. То је, такође, потпуно погрешно схватање тренутних изазова са којима се суочава ЕУ”, рекла је Лунацек.

Румунски посланик Јоан Мирча Паску је рекао да „важност која је придата ‘Великој Мађарској’ није најнадахнутији симбол за предсједништво Мађарске ЕУ”.

„Такви потези ће вјероватно изазвати националистичке реакције у ЕУ, у тренутку када је Унији најпотребнија солидарност”, казао је Паску.

Портпарол мађарског предсједништва Мартон Хажду је одбацио критике, тврдећи да је тепих „у суштини хронологија културних, историјских и научних симбола или слика Мађарске”.

Неки политичари у Словачкој, гдје живи велика мађарска мањина, такође су осудили постављање таквог тепиха, навео је ББЦ.

Тепих је осмислила умјетница Ливија Папај, а одобрила га је мађарска влада.Оставите одговор