Луначек: За датум укидање институција, за улазак у ЕУ, прзнање Косова

Извјестилац Европског Парламента за Косово, Улрике Луначек, похвалила Владу Србије због напретка у примени договора са Приштином, али каже да ће за добијање датума за отпочињање преговора са ЕУ бити потребно укинути паралелне институције на северу Косова. Луначек је казала да је позитивно изненађена потезима власти у Београду, јер је, како је навела, актуелна влада […]

недеља, фебруар 17, 2013 / 15:27

Извјестилац Европског Парламента за Косово, Улрике Луначек, похвалила Владу Србије због напретка у примени договора са Приштином, али каже да ће за добијање датума за отпочињање преговора са ЕУ бити потребно укинути паралелне институције на северу Косова.

Луначек је казала да је позитивно изненађена потезима власти у Београду, јер је, како је навела, актуелна влада примијенила неке ствари које нису функционисале под старом влашћу.

"Првих мјесеци је било напретка којег није било раније. Има још тога да се уради, али сам увјерена да ће се наставити као до сада", рекла је Луначек за Танјуг.

Она сматра да је у предстојећој рунди политичког дијалога током које ће се разговарати о паралелизму институција битно да се безбједносне и правосуде структуре ставе под косовске оквире и тако гарантују безбједност становништву.

"Надам се да ће идуће недеље доћи до продора и да ће тиме Србија моћи добити датум за отпочињање преговора са ЕУ", рекла је Луначек и као позитиван корак у том правцу поменула да је договорено да новац из Србије намијењен Србима на Косову иде преко фонда у Приштини.

Упитана да ли укидање паралелних структура значи и расформирање општинских власти на сјеверу Косова, Луначек је истакла да је неопходно да се одрже локални избори по косовским законима и на сјеверу.

"Могуће је да ће на изборима бити изабрани актуелни градоначелници, али је неопходно да се избори одрже по косовском закону", рекла је она.

На констатацију да становништво сјевера Косова није сагласно са неким претходним договорима, Луначек је истакла да је битно да се на сјеверу стане на пут "бесправном оквиру", који погодује само криминалцима, који имају одличну сарадњу на обе стране Ибра.

"Правни вакуум је само у интересу криминалаца, а већина становништва жели миран живот", подвукла је она.

Луначекова је поновила ранији став да ће Србија за чланство у ЕУ морати да призна независност Косова, али да се то питање не поставља ни ове ни идуће године.

"То сада није случај. Међутим, нико неће други Кипар у ЕУ, једну чланицу са нејасним границама. Потребна је јасноћа", нагласила је Луначек додајући да она "то види тако".

Иначе, у свом извјештају, који је недавно усвојио спољнополитички одбор ЕП, Луначек је позвала преосталих пет чланица ЕУ да признају независност Косова додајући да вјерује да ће неке од тих земаља одлучити да иду корак даље ако у наредним мјесецима буде остварен напредак у дијалогу.Оставите одговор