Љајић: Приштина мора пристати на болне компромисе

Србија нема шта да изгуби у преговорима који су започети са Приштином и само може да добије, али ће и косовска страна морати да пристане на неке болне компромисе, јер, у супротном, преговори неће успјети, поручио је министар за трговину и телекомуникације Расим Љајић, који ће бити и члан преговарачког тима Београда у дијалогу са […]

среда, новембар 14, 2012 / 09:06

Србија нема шта да изгуби у преговорима који су започети са Приштином и само може да добије, али ће и косовска страна морати да пристане на неке болне компромисе, јер, у супротном, преговори неће успјети, поручио је министар за трговину и телекомуникације Расим Љајић, који ће бити и члан преговарачког тима Београда у дијалогу са косовским Албанцима.

"Примарни циљ је да испунимо услове да бисмо добили датум за почетак преговора са ЕУ, а на `дужем штапу` је учлањење у ЕУ. Сада нико од нас не тражи да признамо Косово, нити да га се одрекнемо. Зато, хајде да се фокусирамо на наш први циљ“, рекао је Љајић.

Он је за "Вечерње новости" оцијенио да се клима у ЕУ према Србији сада знатно промијенила, јер су је годинама оптуживали да опструише дијалог и да има нереалне захтјеве.

Љајић је додао да сада Београд показује спремност на политички дијалог и нуди рјешења. "Имплементираћемо све што је договорено, а циљ нам је да ријешимо и преостала питања за добијање датума за преговоре са ЕУ", рекао је Љајић.

Одговарајући на питање постоји ли уопште простор да Србија заштити своје интересе у преговорима са Приштином, Љајић је рекао да би било бесмислено преговарати на начин да "дате све, а не добијете ништа".

"То онда нису преговори. Морамо да знамо шта можемо да добијемо и који су наши реални захтјеви. Сад немамо никакав утицај на Косову, српски народ живи очајно, а културна баштина није заштићена", рекао је Љајић.

Он је навео да још нису почели преговори о статусу да би била неопходна платформа за Косово и Метохију и појаснио да се сада говори о провођењу ранијих договора и наставку техничког дијалога, а да ће у наставку процеса бити отворени и разговори о статусу.0 КОМЕНТАРА

  1. Политика је умијеће обмане. Продаје магле. Спиновања. Какогод.

    Украдем ја човјеку ципеле. Не мора он признати да су то моје ципеле. Само нека ме не дира док их ја носим. И сад он треба преговарати са мном за своје ципеле, да договоримо како ћу ја убудуће нпр. везати пертле на његовим ципелама. И да ми их, по могућности опере. Не волим имати и своје и његово, одн. паралелно блато.

Оставите одговор