Либија/Сирт – Јучерашњи дан један од најкрвавијих од почетка сукоба

Гадафијеве снаге окружене у универзитетском комплексу у центру Сирта. Процјењује се да је само јуче погинуло 30, а повријеђено 300 присталица са обје стране. Гранатирање града услиједило је јутрос као припрема за нови напад. Највећи дио града под контролом побуњеника. Од раног јутра у Сирту нема мира. Ново бомбардовање услиједило је неколико часова послије ноћашњег […]

недеља, октобар 9, 2011 / 09:33

Гадафијеве снаге окружене у универзитетском комплексу у центру Сирта. Процјењује се да је само јуче погинуло 30, а повријеђено 300 присталица са обје стране.

Гранатирање града услиједило је јутрос као припрема за нови напад. Највећи дио града под контролом побуњеника.

Од раног јутра у Сирту нема мира. Ново бомбардовање услиједило је неколико часова послије ноћашњег затишја, након што су јуче у родном мјесту Моамера Гадафија вођене жестоке борбе.

Снаге Националног прелазног савјета гранатирају Сирт. Репортер Би-Би-Сија наводи да Гадафијеве снаге унутар града и даље одолевају нападима.

У центру града преостале су још двије или три локације на којима Гадафијеве снаге још увијек пружају отпор и успјевају да задрже положаје.

Присталице свргнутог либијског лидера снаге концентрисане су у конференцијском центру универзитета, који се налази у такозваном Мауританском кварту.

"Опколили смо их у центру града у подручју од неколико квадратних километара", рекао је побуњенички командант Насер Абу Зиан.

Национални прелазни савјет очекује да ће приморски град и родно мјесто Моамера Гадафија ускоро бити под њиховом контролом, пошто, како тврде, њихове снаге контролишу више од 80 одсто Сирта.

Упркос чињеници да контролишу скоро цјелу Либију побуњеници, најблаже речено, немају никаквих поузданих информација гдје би могли да нађу бившег либијског лидера.

Ипак, једно је сигурно. У родном граду га неће наћи, пошто је прије два дана његов син Мутасим, који је предводио одбрану града, избјегао из Сирта.

Према непровјереним информацијама Мутасим се упутио ка југу Либије. За Гадафијевог другог сина Сејфа ал Ислама се вјерује да се налази у Бани Валиду.

У јучерашњим борбама погинуло је око 30 људи, док је 300 повређено. То је уједно један од најкрвавијих дана у Либији од почетка избијања сукоба.

Према наводима љекара, у болници недалеко од града кола хитне помоћи цјели дан су довозила рањенике.

"Највише имамо прострелних рана у главу, врат и груди. Највјероватније од снајперске ватре", рекао је за АП доктор Ахмед Мухамед Тантун.Оставите одговор