Србија обиљежава Андрићеве јубилеје

У Београду ће данас почети обиљежавање јубилеја Иве Андрића, књижевника, дипломате и добитника Нобелове награде, откривањем његових цитата испод споменика на Андрићевом венцу у центру града. Ове године навршава се 100 година од објављивања Андрићевог првог књижевног рада у часопису "Босанска вила" (30. септембра 1911.) и 50 година од додјеле Нобелове награде за књижевност за […]

недеља, 9 октобра, 2011 / 09:51

У Београду ће данас почети обиљежавање јубилеја Иве Андрића, књижевника, дипломате и добитника Нобелове награде, откривањем његових цитата испод споменика на Андрићевом венцу у центру града.

Ове године навршава се 100 година од објављивања Андрићевог првог књижевног рада у часопису "Босанска вила" (30. септембра 1911.) и 50 година од додјеле Нобелове награде за књижевност за роман "На Дрини ћуприја", а у октобру 2012. и 120 година од његовог рођења.

Тако је период од октобра ове године до октобра наредне године одређен за обиљежавање ових јубилеја, саопштило је Министарство културе Србије, које је организатор обиљежавања јубилеја.

Обиљежавање јубилеја биће настављено кроз регионалну копродукцију представа, серију изложби о Андрићевом дјелу у градовима Европе, на сајмовима књига и универзитетима.

Најављено је издавање јубиларне поштанске марке, промоције Андрићевих сабраних дјела и читав низ специфичних обиљежавања.

Посебна прослава биће организована 10. децембра у Југословенској кинотеци у Београду, на дан уручења Нобелове награде.

У склопу обиљежавања 50 година од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу у Архиву Југославије спрема се изложба архивских докумената "Иво Андрић у дипломатији", а изложбу ће 10. октобра отворити министар културе Србије Предраг Марковић.

Иво Андрић један је од највећих српских писаца. Себе је сам смјестио у корпус српске и свјетске књижевности. Његова дјела су преведена на 45 свјетских језика и непрекидно доживљавају нова издања. Био је члан Српске академије наука и уметности /САНУ/.

Андрић је у књижевност ушао пјесмама у прози "У сумрак" и "Блага и добра мјесечина" објављеним у Босанској вили 1911. године.

Иво Андрић је рођен 9. октобра 1892. године у Долцу поред Травника у тадашњој Аустроугарској. Дјетињство је провео у Вишеграду гдје је завршио основну школу, а средњу школу у Сарајеву, док словенску књижевност и историју студира на филозофским факултетима у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу, гдје је одбранио докторску дисертацију "Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *