Ленонов последњи интервју: Не би да будем мртав херој

Џон Ленон је у свом последњем интервјуу, који је три дана пред убиставо дао магазину "Ролинг стоун", поручио да не жели да буде мртав херој – попут Сида Вишиса и Џејмса Дина. Интервју, који никад није објављен, појавиће се у популарном музичком магазину у петак, а судећи по изводима из тог текста, Ленон је уочи […]

среда, децембар 8, 2010 / 17:25

Џон Ленон је у свом последњем интервјуу, који је три дана пред убиставо дао магазину "Ролинг стоун", поручио да не жели да буде мртав херој – попут Сида Вишиса и Џејмса Дина.

Интервју, који никад није објављен, појавиће се у популарном музичком магазину у петак, а судећи по изводима из тог текста, Ленон је уочи убиства зрачио оптимизмом, пренио је АП.

"Битлс" Џон Ленон, "златни дјечак" Ливерпула, убијен је на данашњи дан прије 30 година, у 40. години.

У последњем интервјуу, Ленон је с радошћу причао о породици – колико се трудио да буде добар отац свом најмлађем сину Шону и снажној вези коју има са супругом Јоко Оно – али се са горчином осврнуо на музичке критичаре – који су били разочарани његовим музичким, али и животним избором, након напуштања Битлса.

"Ти критичари са својим илузијама о умјетницима, то је као идолопоклонство. Они воле само људе у успону… а ја не могу опет бити у успону. Они желе мртве хероје, попут Сида Вишиса и Џејмса Дина. А мене не занима да будем мртав херој", рекао је.

Ленон је предвидео и да Бруса Спрингстина – који је у то вријеме био неприкосновена рок звијезда – чека исти однос критичара: "Нека Бог помогне Брусу Спрингстину кад одлуче да он више није Бог… Окомиће се на њега и ја са надам да ће он преживјети.

У својим четрдесетим годинама, Ленон је још размишљао о усавршавању, преиспитивању онога што је постигао у животу и наставио са истраживањем. Остао је доследан свом циљу – посвећености миру и љубави на земљи.

"Нисам тражио дивљење. Никада нисам очекивао чистоту душе. Никада нисам тврдио да имам одговоре за живот. Само сам у својим пјесмама давао своје одговоре на та питања, ја и даље вјерујем у мир, љубав и разумјевање", неке су од последњих Ленонових ријечи за медије.

Ленон није имао срећно дјетињство – отац, Алфред Ленон, напустио је породицу врло брзо после његовог рођења, а мајка, Џулија, повјерила је сина на васпитање својој сестри, а сама је трагично преминула кад је њему било 17 година. То је обиљежило Џонов цијели живот.

Од седме године је смишљао пјесмице које је илустровао цртежима и био је пасионирани читалац. Године 1952. је, као ученик гимназије, почео да свира гитару и потом је са пријатељем Петом Шотоном основао своју прву музичку групу, "The Quarry Men".

Историја групе Битлси почела је 1957. године, када се на путу у енглески град Волтон упознао са Полом Макартнијем, кога је довео у своју групу као гитаристу. Овим је настао најславнији састав свих времена, а њих двојица су сарађивали на писању пјесама и у прве две године сарадње написали око стотину текстова.

Ленона нису превише интересовале студије, па је прешао у умјетничку школу, у којој је упознао Стјуарта Сатклифа, којега је довео у групу која је 1960. године постала дефинитивно позната као "Битлси".

Важна година у животу ове рок иконе је 1966, када је упознао љубав свог живота, контроверзну јапанску умјетницу Јоко Оно, са којом се после двије године венчао. Са њом је направио албум, учествовао у противратним протестима.

Битлси су се дефинитивно распали 1970. године, а супружници Ленон су се преселили у Сједињене Америчке Државе. Ленон је имао проблем да обезбиједи папире за боравак у САД, јер је користио дроге, али је 1976. ипак добио "зелену карту“. Са Јоко Оно је 1975. године добио сина по имену Шон, а затим се прилично повукао из музичког свијета.

Ленона је, 8. децембра 1980. године, убио Марк Дејвид Чапман, испред зграде Дакота у Њујорку, недуго пошто је довршио један свој албум.

Тог кобног дана Ленон је излазио са фотографске сеансе са чувеним свјетским фотографом Ени Лајбовиц, која је тога дана направила познату серију слика на којој Јоко Оно лежи обучена, а Џон поред ње наг, а Чепмену је дао аутограм не слутећи да му је то последњи.

И након 30 година од смрти, Ленон је остао једна од највећих музичких икона 20. века, легендарни лик коме је посвећено безброј филмова, књига и биографија, он представља симбол једне епохе.

Сваке године на годишњицу Ленонове смрти, његови обожаваоци се окупљају у њујоршком дијелу Централ парка названом "Стробери филдс" према пјесми Битлса "Strawberry fields forever" гдје је у централном дијелу направљен мозаик са натписом "Имагине" по најпознатијој пјесми Ленона након распада Битлса.Оставите одговор