Легални криминал – идемо сви

Убиства, продаја дроге, ауто-мафија; пуне новине и ударне вијести. Оправдано се преносе информације и скреће пажња на кршења закона и на криминал.

субота, новембар 20, 2010 / 13:36

Убиства, продаја дроге, ауто-мафија; пуне новине и ударне вијести. Оправдано се преносе информације и скреће пажња на кршења закона и на криминал.

Пише: Ђорђе Ђурђевић

То треба сузбити и осудити као појаву у друштву, али шта ћемо са „легалним криминалом“ и његовим последицама? Па да почнемо на ту тему.

Ако посматрамо последице продаје наркотика, нелегалне трговине, ликвидација, зеленашења итд. Можемо на брз и једноставан начин да измјеримо последице тих дијела, али је много теже измјерити дијела чика са краватама и њиховог сплеткарења.

Да упростимо, ако нарко-дилер „растури“ пола килограма хероина, тачно се може израчунати колико овисника за колико новаца ће задовољити своје дневне потребе, али ако „јагњећа бригада“ у одијелима на ручку, који плаћају потписом, успије да уништи индустријске погоне, пољопривредна добра и уопште привредне гиганте, а све то срачунато и систематски планирано иза бљештавих паравана страначко-интересних идеологија, онда је јако тешко израчунати и исказати посљедице таквих

дијела и немогуће је избројати сва гладна дјечија уста која добијамо као резултат гашења привредних гиганата.

Закон јачег

Причу настављамо логичким слиједом. Сва та гладна уста постају брзо огорчена и немоћна, из тога долази бунт и гњев праћен сазријевањем. У земљи која не нуди социјалне програме, земљи која нуди ужасно образовање и никакву финансијску сигурност, остаје нам само џунгла на асфалту, а у џунгли су правила јасна – „закон јачег“.

Слаби ће завршити на „допу“ или у каналу, они јачи ће кроз пар година возити кола чије поруке са дисплеја навигације неће знати да преведу, али у реду. Живимо у џунгли и мајмуни су у њој главни. Како нам је џунгла на асфалту, а не у шуми, онда ћемо сразмјерно томе имати крваве пуцачке обрачуне, умјесто племенских ратова, умјесто полигамије имаћемо „ВИП“ ложе са развратним малољетницама и сви сегменти џунгле су испоштовани.

Логично, умјесто мајмуна у шуми, ми имамо екипу у одијелима чија реторика у појединим емисијама и скупштинским преносима више личи на рику горе наведених компаративних субјеката тј. мајмуна.

Риба од главе смрди

Да се вратимо на крајњи резултат њихове краваташке нестручности и „легалног криминалитета“, а то су крвави обрачуни, продаја наркотика, проституција и уопште класични „улични криминал“.

Да се разумијемо, апсолутно га треба осудити и сузбити, али коријен свега је горе у врху!

Ако погледамо неке параметре које наводе велики експерти (Марко Ницовић и др.), видјећемо да и географски и историјски фактори иду у прилог развоју криминала, али непобитна чињеница и основни аргумент је истинаж да свака земљак, која је политички и финансијски нестабилна, има и повећану стопу криминалитета. То значи у нашем случају – мање гладних уста и већа запосленост, бољи социјални програми и привредни раст, резултираће смањењем крвавих обрачуна и квазигангова, проституције, зеленашења, итд.

Намеће се логично питање: „Ко је крив за неимање предуслова стабилније државе?“ и онда долазимо до још логичнијег одговора: господа у краватама, неимарске јагњеће бригаде и уопште сва екипа из врзиног кола, којима су пуна уста родољубља и патриотизма, а стомаци пуни ручкова плаћених потписом. Шта је било са нацијом, вјером, кодексом части, моралом. Шта се десило са задужбинама и наслеђем? Зар ће хедонизам водећих лидера да надвлада разум?

Родили сте, љуљајте

Господо, сва та дјеца из новина, чији су другари осванули у читуљама, могу да закуцају и запуцају на ваша врата. Или мислите да сте недодирљиви и бесмртни, отпорни на метке? Варате се, такав је само један, а ви заслијепљени богатством и похлепом, грабите још и не марите за оне који вас бирају и повјеравају вам тако добар дио своје будућности.

Сви ви, горе у врху, који се по мало чему разликујете од ових који су „обични криминалци“, морате да схватите да су сви друштвени поремећаји продукти вашег (не)дјеловања. И све лоше и све добро (ако га има) су ваши продукти!

Кад кажем да се не разликујете, мислим на бахато понашање. У саобраћају дивљате са пратњом, а „жестоки момци“ без пратње. Послове завршавате преко истих људи, храните се на истим мјестима, облачите се код истих људи, дрогу добијате од истих добављача. Па у чему је разлика??? Они се декларишу као криминалци, а ви као политичари. Само је у томе разлика!

И још једна. Они су искренији!

На крају, кључ свега је да су они заправо она гладна уста, на грбачи родитеља чије сте фабрике потписима гасили. Брутално сазрели у оној истој џунгли гдје сте дивљали и поред свега. Ви сте их произвели!

Ваш су продукт – велике демократе!!!Оставите одговор