Лавров: Безосјећајно са Сјеверном Корејом

МОСКВА – Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да нема назнака да ће у разговорима са Сјеверном Корејом о спорном нуклеарном програму бити постигнут напредак, али да учесници разговора не би требало да подлијежу емоцијама. "Не предвиђамо да ће бити неког напретка у разговорима. Ово је компликован процес и не смије се […]

четвртак, април 23, 2009 / 13:23

МОСКВА – Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да нема назнака да ће у разговорима са Сјеверном Корејом о спорном нуклеарном програму бити постигнут напредак, али да учесници разговора не би требало да подлијежу емоцијама.

"Не предвиђамо да ће бити неког напретка у разговорима. Ово је компликован процес и не смије се подлијегати емоцијама. Потребно је да се концентришемо на основу коју већ имамо", рекао је Лавров након разговора са шефом сјевернокорејске дипоматије Пак Уи Чуном у Пјонгјангу.

Сјеверна Кореја је током протекле седмице протјерала инспекторе Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ и запријетила да ће наставити операције у нуклеарном постројењу у којем се обогаћује уранијум.

Пјонгјанг је инспекторе протјерао након што је Савјет безбједности УН осудио Сјеверну Кореју због лансирања далекометне ракете 5. априла.

Тензије са Сјеверном Корејом су у порасту од када је Пјонгјанг најавио да ће прекинути шестостране разговоре о нуклеарном наоружању и да поништава споразуме постигнуте са Јужном Корејом, САД. Јапаном, Русијом и Кином од 2003. године.Оставите одговор