Џезлук: Бања Лука ће се одвикавати од бесплатних концерата

Џезлук фестивал се појавио у тренутку, када је бањолучка сцена била већ добрано презасићена којекаквим фестивалима. Тај период у нашој културној историји, вјероватно ће се називати «фестивализација». Но, и поред тога Џезлук је успио да се испрофилише, те заузме своје мјесто у културној понуди града.

четвртак, 23 априла, 2009 / 13:46

Џезлук фестивал се појавио у тренутку, када је бањолучка сцена била већ добрано презасићена којекаквим фестивалима. Тај период у нашој културној историји, вјероватно ће се називати «фестивализација». Но, и поред тога Џезлук је успио да се испрофилише, те заузме своје мјесто у културној понуди града.

Прије свега зато, што има јасну концепцију, за коју постоји циљна група и општедруштвена потреба.
То је био разлог за разговор са Мајом Талић, асистентом директора овог фестивала, која је за Фронтал.РС рекла нешто подробније о Џезлуку.
Откуд идеја за дешавање по имену "Васкршњи концерт", и зашто је избор пао баш на Биљу Крстић?
Идеја да први у низу концерата, који ће се одвијати једном на мјесец у сколопу Џезлук Бања Лука џез фестивала, буде баш Биљана Крстић, родила се из жеље да бањолучкој публици пржимо прилику да за највећи православни празник, уживају у звуцима традиционалне музике, коју његује ова велика музичарка. А да би звук био потпун, постарао се Биг бенд РТС, који је с овом етно музичарком извео десетке концерата до сада.
Ово је друга година Џезлук фестивала, да ли сте задовољни његовим развојем, какви су даљи планови, и која је његова мисија?
Први Џезлук Бања Лука џез фестивал нас је заиста изненадио, обзиром на број посјетилаца. Свако вече Дом омладине је био пун, нарочито када су наступала звучна имена, обично из региона. Вјероватно је на квантитет посјетилаца утицала чињеница да је улаз био слободан, али већ први појединачни концерт, односно онај Васкршњи показао је да Бања Лука, има публику која истински поштује џез и етно звук.
За први Џезлук, што ће бити случај са сваким наредним, постарали смо се да избор извођача буде врхунски, а публика је, као што рекох, показала велико интересовање, све је прошло без већих порпуста, тако да смо врло задовољни.
Одазив нам је показао да Бања Лука има дивну публику за џез и етно музику, тако да нас је то инспирисало за организовање концерата ове врсте музике. Једном на мјесец, током читаве године.
На овај начин Бањолучани, и сви они који се задесе у Бањој Луци, имаће прилику да свих 12 мјесеци у години уживају у овом звуку, а познато нам је да су се до сада овакви концерти дешавали спораднично. Кроз ове концерте и сам фестивал, пружамо прилику љубитељима доброг звука да уживају, оним другима да развију осјећај за квалитетном музиком, и да Бања Лука добије џез фестивал какав заслужује град ове величине.
Џезлук је до сада поклонио доста концерата Бањој Луци, за Васкршњи је цијена улазнице била 20 КМ. Да ли је превисока за публику, која је навикла много тога добијати џабе?
Први појединачни концерт у склопу Џезлук Бања Лука џез фестивала је иза нас, број посјетилаца говори да бањолучка публика препознаје квалитет и да им није тешко издвојити новац за то.
Чињеница да је бањалучка публика навикла на слободне улазе ће се морати мјењати, сходно величини имена која буду наступала у граду. Свугдје у свијету је нормално да, уколико желиш да послушаш врхунску музику, требаш издвојити новац за то, и то не само јер је то велико име, већ што новац од улазница покрива дио трошкова, без којег би неријетко било немогуће остварити концерт.
Плакат за Васкршњи концерт је на ћириличном писму, што је изниман потез за нашу средину. Да ли је избор азбуке условљен религиозно-традиционалним дискурсом, какав вуче Васкрс, или ће таквих плаката бити и касније?
Па просто смо се послужили својим писмом (смијех). Нажалост, истина је да је све мањи број билборда у нашем граду на ћирилици, али и све већи број натписа на енглеском, ваљда је то резултат потребе глобализовања. Не могу са сигурношћу рећи да ће сав наш промотивни материјал и у будућности бити на ћирилици, такође нажалост.
Овом приликом би да се захвалим свима који су пронашли стрпљења и разумјевања за кашњење концерта Биг бенда РТС и Биљање Крстић, те да обећам да се овакав пропуст неће поновити.Оставите одговор