Кузмановић: Зукорлићева академија квазинаучна

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић оцијено је данас да је новооснована Бошњачка академија наука /БАНУ/ квазинаучна институција јер је видљиво да не припада ни научним ни умјетничким институцијама. "Оснивање било гдје и било које академије захтијева значајне припреме и испуњавање одговарајућих услова да би она била научна институција, а та […]

петак, јун 10, 2011 / 13:10

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић оцијено је данас да је новооснована Бошњачка академија наука /БАНУ/ квазинаучна институција јер је видљиво да не припада ни научним ни умјетничким институцијама.

"Оснивање било гдје и било које академије захтијева значајне припреме и испуњавање одговарајућих услова да би она била научна институција, а та и таква бошњачка академија нема ниједног елемента који би јој могао дати право да носи име научне и умјетничке институције", рекао је Кузмановић Срни.

Према његовим ријечима, таква академија је далеко од науке јер садржи елементе лаичког, вјерског и политичког.

Кузмановић је нагласио да је симптоматично да су њени оснивачи и изабрани функционери вјерски лидери и њима још придодати нетолерантни политичари, као и неизабрани академици, што јасно упућује на њену научну некомпетентност и правну неутемељеност.

"Осивање такве академије нема ни правно ни законско упориште, осим да се оснива као удружење грађана или невладина организација која може бити било спортског, било политичког или хуманитарног карактера, али као научна и умјетничка институција заиста не може бити", сматра Кузмановић.

Предсједник АНУРС-а је оцијенио као скрнављење науке чињеницу да вјерски лидери и они који су тек крочили према науци оснивају научну академију, додајући да га чуди да су неки од угледних академика из БиХ прихватили да се тако нешто оснива.

На Интернационалном универзитету у Новом Пазару јуче је одржана Оснивачка скупштина Бошњачке академије наука и умјетности која ће бројати 21 члана. Како је најављено, Бошњачка академија имаће двојно сједиште – у Сарајеву, гдје ће њоме предсједавати академик Мухамед Филиповић, и у Новом Пазару гдје ће предсједник бити професор Ферид Мухић.

Предсједник Иницијативног одбора за оснивање БАНУ-а, главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер еф. Зукорлић, најавио је да ће инаугурална скупштина бити одржана за неколико седмица у Сарајеву.Оставите одговор